Welke aandelen profiteren van de griep?

De een zijn dood …is de ander zijn brood. Nog nooit schuilde er zoveel waarheid in een spreekwoord. De griep is geen pretje, behalve voor de farmaceutische laboratoria, die gouden zaken doen.

Sinds het begin van de epidemie is het aantal griepgevallen opgelopen tot zo’n 200.000 en zijn er 1150 mensen aan de ziekte overleden. Volgens de WHO liggen die cijfers in werkelijkheid nog veel hoger en zal de piek van de epidemie pas deze winter bereikt worden. In België zou de komende maanden volgens de bevoegde autoriteiten ongeveer één persoon op drie met deze griep besmet kunnen raken.

Economie op een lager pitje
Als mensen ziek worden en niet kunnen gaan werken, dan heeft dat uiteraard gevolgen voor onze economie. Volgens schattingen van de Wereldbank zou het wereldwijde bbp kunnen dalen met minder dan 1% tot 5% al naargelang van de ernst van de pandemie. Bij een gematigd scenario zal de activiteit met zo’n 2% terugvallen. Hoe ernstiger de pandemie, hoe groter uiteraard de economische impact. De duur en vooral het sterftecijfer zullen daarbij van cruciaal belang zijn.

De terugval van de economische activiteit en vooral het verlies van vertrouwen zullen zich vertalen in een forse daling van de beurzen. Dat bleek al bij de aankondiging van de pandemie. De reacties lieten toen niet op zich wachten en alle markten moesten inleveren. Gelukkig zijn de markten tijdens recente pandemierisico’s (met name de SARS-epidemie) snel hersteld zodra bekend werd dat men in staat was om de uitbreiding van de ziekte in te dijken.

Bedrijven in hun nopjes Deze gezondheidscrisis maakt echter niet alleen slachtoffers op de beurs. Zo is het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Novavax (+263% in de laatste zes maanden), dat vaccins tegen verschillende infectieziekten ontwikkelt, bij de aankondiging van de pandemie op drie beursdagen tijd met 292% de hoogte ingegaan.
Het aandeel van Noveko uit het Canadese Montreal (+330% sinds januari) heeft eveneens vleugels gekregen sinds de aankondiging van de verspreiding van dit nieuwe virus. Dit bedrijf, dat antimicrobiële filters voor talrijke producten ontwikkelt (waaronder ademhalingsmaskers), kan de bestellingen nog amper volgen.
Het in Parijs genoteerde Sperian Protection blijft wat achter met een stijging van ‘amper’ 40% in de laatste drie maanden. Het bedrijf produceert beschermingsmaskers en heeft ongetwijfeld nog een aantal drukke maanden voor de boeg.

De farmaceutische laboratoria krijgen eveneens alle ogen op hen gericht. Roche staat vooraan in het rijtje van bedrijven die kunnen profiteren van de verspreiding van het A/H1N1-virus. De reden ligt voor de hand: de Zwitserse farmagroep produceert Tamiflu (oseltamivir), een virusremmer die efficiënt wordt geacht tegen de H1N1-stam van het virus. Terwijl sommige landen, zoals Frankrijk en de Verenigde Staten, sinds het uitbreken van de vogelgriep in het begin van 2003 grote voorraden van dat geneesmiddel hebben ingeslagen, zouden de behoeften alsmaar blijven groeien.

Roche is niet de enige farmaceutische groep die wel zou varen bij een griepepidemie. Het laboratorium dat er als eerste in slaagt om een vaccin tegen het A/H1N1-virus op de markt te brengen, staan ongetwijfeld gouden tijden te wachten. Momenteel zijn er verscheidene groepen in de running om dat vaccin te produceren, waaronder Novartis, GlaxoSmithKline en Sanofi-Aventis. Ook Baxter heeft al aangekondigd dat het klaar is om zijn productielijnen op te starten en het kostbare elixir in massale hoeveelheden te produceren.

Het vaccin is nog niet op de markt, maar de orderboekjes zitten al vol. Novartis heeft aanvragen van meer dan dertig Europese, Aziatische en Noord-Amerikaanse overheden ontvangen. Eind mei heeft de Amerikaanse overheid 289 miljoen USD gestort aan het bedrijf voor de ontwikkeling, het klinisch onderzoek en de productie van het vaccin. Ook het Franse Sanofi Pasteur heeft al een order van 190 miljoen USD ontvangen van de Amerikaanse overheid. Wat een griepje al niet kan opleveren …

Karine Huet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content