Weinig beweging op Europese beurzen, Tigenix krijgt goed nieuws te horen

De Europese beurzen zijn vandaag stabiel geopend, zonder dat er meteen een duidelijke richting zichtbaar is. De Euro Stoxx 50 blijft dicht bij het slotniveau van gisteren, de BEL20,geeft ongeveer een half procent prijs. Tigenix krijgt een Europese toestemming voor zijn product chondrocelect, wat zich meteen in een hogere koers vertaalt.

Fugro verkoopt grootste deel van divisie Geoscience voor Eur 1,2 miljard

CGGVeritas koopt voor Eur 1,2 mrd in contanten 40% van een nieuwe joint venture Seabed Geophisics. Daarin worden de seismische activiteiten van Fugro en CGGVeritas gecombineerd. Fugro verwerft voor Eur 225 mln in contanten de meerderheid (60%) van de aandelen in de nieuw opgezette joint venture.

Daarnaast behoudt Fugro de waardevolle bibliotheek (boekwaarde Eur 427 mln). De analisten van Theodoor Gilissen Bankiers vinden dat Fugro een mooie prijs krijgt voor het belang.

Het concern had eerder al aangegeven de seismische activiteiten te willen verkopen. Fugro gaat zich meer richten op Survey en Geotechniek. Seismiek betreft het onderzoek naar de geologische structuren ver onder de bodem, terwijl Geotechniek en survey zich richten op of in de bodem.

Seismisch onderzoek is een kapitaalintensieve activiteit en het meest volatiele deel van de dienstverlening aan de olie- en gasindustrie.

Oliemaatschappijen zullen bij een dalende olieprijs immers het eerst bezuinigen op opsporing van nieuwe velden, terwijl de ontwikkeling van velden niet zo snel wordt stil gelegd.

De markt had de laatste jaren te lijden onder overcapaciteit, maar juist de afgelopen tijd waren de prijzen aan het herstellen.
Theodoor Gilissen Bankiers vindt dat Fugro een mooie prijs krijgt voor de deal en door deze verkoop wat minder cyclisch wordt. De bank herhaalt het koopadvies op Fugro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content