We staan voor de ultieme koorddansoefening

Het plaatje voor het economisch landschap ziet er allesbehalve denderend uit. Een crisis werd voorlopig afgewend, maar de negatieve gevolgen van het gevoerde beleid in de afgelopen jaren blijven echter tastbaar.

Tenzij een geopolitieke crisis zou opkomen, voorziet Saxo Bank, de online tradingspecialist, een behoorlijk positieve economische dynamiek voor het tweede trimester van 2012.

Op termijn lijkt het onvermijdelijk dat de centrale banken terug grijpen naar kwantitatieve versoepeling. Zij zullen trachten de crisis af te wenden ondanks de opeenvolgende beleidsmaatregelen die er maar niet in slagen een antwoord te bieden aan het probleem van solvabiliteit. Het geheel tegen een achtergrond van potentieel explosieve effecten van toenemende sociale – en geopolitieke spanningen.

Europa zal onderhevig blijven aan stagnatie, we staan voor de ultieme koorddansoefening

Volgens de analisten van Saxo Bank zal Europa onderhevig blijven aan stagnatie, de euro zone is eind vorig jaar immers in recessie getreden.

Het is echter mogelijk dat de hervatting van de economische groei in de VS uiteindelijk ten goede van Europa zou komen. Azië zal van haar kant de groei blijven stimuleren via import.

Als de opleving van de activiteit in de VS echter te zwak zou blijken om een verbetering van de werkgelegenheid te steunen, kan een terugkeer naar kwantitatieve versoepeling niet uitgesloten worden.

In Azië zijn alle ogen gericht op China waar de verliezen uit onrendabele investeringen zich opstapelen ; toch zullen ze vroeg of laat moeten worden afgelost.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content