Wat te doen in 2014 met de volatiliteit van het Britse pond?
Sinds de financiële crisis heeft de Engelse Centrale Bank zich volgens Saxo Bank België ontpopt als een laboratorium voor economische ideeën waar een hele resem al dan niet ambitieuze monetaire ingrepen werden uitgetest die op de voet gevolgd werden door de internationale markten en andere centrale bankiers.
De “nulrente” context van de voorbije vijf jaar, die de beslissers van het monetaire beleid nog niet heeft weten te sussen, heeft hen echter wel aangezet tot het uitproberen van nieuwe formules en het aftasten van onbekend terrein.
Nadat de BoE de pioniersrol op zich had genomen met de uitwerking van kwantitatieve versoepelingsprogramma’s of Quantitative Easing (QE) en rentevoetdalingen tot 0,5% – toen met Mervyn King aan het roer – was het vertrouwen zoek, waardoor medio 2013 de Engelse referentie index Footsie (FTSE) met 6.000 punten onderuit ging en het Britse pond onder de grens van $1,5000 dook.
Analisten wereldwijd spraken van een risico op een triple dip recession, een nachtmerrie voor de moderne economie.
Toen verklaarde de nieuwe gouverneur van de BoE, Mark Carney, echter dat de belangrijkste centrale banken hun laatste troef nog niet hadden uitgespeeld op het vlak van monetair beleid. Hij voegde meteen de daad bij het woord en legde zijn criteria van Forward Guidance vast.
De rentevoet van de BoE zou op het historisch lage peil van 0,5% blijven totdat de werkeloosheidsgraad zou dalen tot 7%. Sinds de zomer van vorig jaar is de Britse situatie als bij wonder opnieuw rechtgetrokken en beleggers zagen het Britse pond opnieuw stijgen naarmate de werkeloosheid indicators erop vooruit gingen.
Op zowel korte, middellange als lange termijn was het speculeren op een stijging van GBP muntenparen zoals de GBPUSD, GBPJPY of EURGBP de voorbije 6 maanden interessant.
Zo zou de GBPUSD zijn weerstandsniveau van $1,7000 dat dateert van de zomer 2009 kunnen bereiken en de EURGBP de laagste target van 2012 halen van om en bij de £0,7800.
Gezien de werkeloosheidsgraad over deze periode spectaculair daalde tot 7,1% in december 2013, stelde de BoE haar discours bij en spitste de centrale bank zich toe op andere economische indicatoren.
Beleggers die winst willen blijven maken met het Britse pond in 2014, kijkt Saxo Bank België met argusogen naar nieuwe criteria zoals productie- en bouwcijfers en de activiteiten van de dienstensector.
Binnenkort weten we of de publicatie van deze indicatoren dezelfde vooruitzichten bieden in 2014 zoals de werkeloosheidscijfers in 2013.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier