Was het optimisme op de financiële markten vorige week voorbarig?

Op basis van de futures mag een lagere opening van de Amerikaanse beurzen worden verwacht, waarbij de futures voor de S&P 500 een verlies van ongeveer een kwart procent aangeven. Daarmee zou een deel van de winst van afgelopen vrijdag prijsgegeven worden.

Uitkijken naar bedrijfsresultaten

De aandelenmarkten reageerden vrijdag positief, eerst in Azië en later ook in Europa. Dat optimisme zou volgens ABN Amro wat voorbarig kunnen zijn als het besef doordringt dat de resterende ruimte in het steunfonds erg gering is (circa EUR 400 miljard) om deze ambitieuze plannen uit te voeren.

Het overige macro-nieuws van de afgelopen week bevestigde het beeld van een zeer zwakke Europese economie en een afnemende groei in de Verenigde Staten.

De AEX stond vrijdagmorgen met een winst van ruim 2% weer boven de 300 punten en maakte daarmee in één klap het verlies van eerder in de week goed.

Technisch zit de index nu in een fase van lagere toppen en is een opwaartse uitbraak boven 304,70 nodig om weer in een positiever territorium te komen.

De publicatie van bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal laat op zich wachten tot medio juli. Vanaf dat moment zullen ze geleidelijk aan binnendruppelen.

Ook de komende week zal dus worden gedomineerd door macro-economisch nieuws.

Daarbij neemt de opinie van inkoopmanagers in de industrie en de diensten in zowel Europa als de Verenigde Staten traditioneel een prominente plaats in, hoewel ze vermoedelijk niet veel zullen afwijken van de voorlopige cijfers voor juni die vorige week bekend zijn gemaakt.

Interessanter zijn de gegevens over de Europese detailhandelsverkopen in mei. De week zal worden afgesloten met gegevens over de Amerikaanse werkgelegenheid in juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content