Wanneer volgt de herwaardering van Gazprom?

De recente spanningen tussen Oekraïne en Rusland trekken de aandacht van de beleggers op dit deel van de wereld en meer specifiek op het voor Rusland zeer belangrijke industriële vlaggenschip dat Gazprom heet.

Gazprom in een paar woorden: het bedrijf is voor 50% eigendom van de Russische staat, beheert 18% van de wereldwijde aardgasreserves, is goed voor 8% van het Russische BBP en is tenslotte goed voor 65% van de West-Europese gasinvoer (tegen 55% in 2012).

Ter vergelijking: Gazprom is een energiegroep die op operationeel vlak 2 keer meer winstgevend is dan de oliemaatschappij Total (EBITDA-marge van 34% versus 16% voor Total) terwijl het omzetcijfer 30% lager is in dollar (bron : Bloomberg).

De groep zag het daglicht in een omgeving van een voortdurende toename van de wereldwijde vraag naar aardgas maar had af te rekenen met (zeer) veel tegenslagen: een lager gasverbruik in Europa (een regio die goed is voor 40% van de omzet), de opkomst van Amerikaans schaliegas, de heronderhandeling van contracten met een aantal van haar klanten (E.ON en Eni verkregen met terugwerkende kracht een terugbetaling van 1 miljard euro resp. 500 miljoen euro) en tenslotte de Oekraïnse spanningen die een risico van 10% voor de EBITDA (bron : Morgan Stanley) betekenen.

Dit alles heeft ertoe geleid dat het aandeel Gazprom in de afgelopen drie jaar bijna 50% van zijn beurswaarde verloor (op 19/02/2013 kleefden we een afbouwen advies op Gazprom) en dit heeft natuurlijk de waarderingsratios tot op een zeer laag niveau gebracht. Delauney heeft een advies opbouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content