Danny Reweghs

Wall Street verkiest Clinton

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Op 8 november kiezen de Amerikanen hun nieuwe president. Investeerders verkiezen eerder de stabiele en ervaren democrate Hillary Clinton dan het avontuur van de republikein Donald Trump.

Na acht jaar Barack Obama, democraat en de eerste zwarte president uit de Amerikaanse geschiedenis, betreedt de eerste vrouwelijke president met Hillary Clinton of de heel atypische Donald Trump, die niet onbesproken de Republikeinse nominatie wist binnen te halen, het Witte Huis.

Stijlbreuk

Er zijn altijd verschillen tussen de twee presidentskandidaten, maar deze keer lopen de stijlen toch wel heel ver uiteen. Hillary Clinton is zonder meer de kandidaat van het establishment. Ze was al acht jaar first lady tijdens de jaren negentig naast haar man Bill en was minister van Buitenlandse zaken in de eerste ambtstermijn van Obama. Ze deed kennis en ervaring op het hoogste politieke niveau op.

Dat staat in schril contrast met de in bestuurlijke zaken compleet onervaren, maar wel grofgebekte Donald Trump, die met zijn no-nonsense- en directe aanpak de man van het volk is. Hij tokkelt op gevoelige snaren zoals veiligheid, immigratie, economische stagnatie, de verzwakkende positie van de Verenigde Staten in de wereld en weet zo zeer veel ontevreden Amerikanen, vooral in de wegkwijnende middenklasse en ook onder arbeiders, aan te spreken.

Clinton of Trump, een keuze tussen status quo en verandering, een keuze tussen stabiliteit en avontuur. Onder Clinton zal er nationaal en internationaal niet meteen veel veranderen. Al zal ze, onder druk van haar taaie tegenstander tijdens de voorverkiezingen, Bernie Sanders, meer aandacht moeten hebben voor de zwakkeren in de samenleving. Trump heeft heel wat ‘revolutionaire’ ideeën, zoals de bouw van een muur om de Mexicanen tegen te houden. Nationale en internationale spanningen lijken bij hem haast gegarandeerd. Ook staat hij minder weigerachtig tegenover nog meer overheidsschuld.

Wall Street haat onzekerheid

. Traditioneel leeft het idee dat Wall Street blijer is met een Republikeinse dan met een Democratische president. Dat zal deze keer zeker niet het geval zijn. Waarnemers verwachten dat beleggers het meer zullen hebben voor de voorspelbaarheid en de consensus van Hillary Clinton, dan wel voor het avontuur van Donald Trump. Wall Street haat onzekerheid.

Trouwens, onder de democraat Obama deed de Amerikaanse beurs het uitstekend, terwijl het onder zijn voorganger republikein George W. Bush het een ramp was. Eerder dit jaar werd de zevende verjaardag van de stierenmarkt gevierd. In maart 2009 noteerde de cruciale Amerikaanse Standard&Poor’s500-index op 677 punten. Vandaag zitten we in de buurt van 2200 punten. Dat is 220 procent hoger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content