Wachten op de uitslagen van de provinciale verkiezingen in Spanje

Op donderdag en vrijdag is er een officiële Eurogroupbijeenkomst, zo merkte Theodoor Gilissen Bankiers op. Vorige week werden op de tussentijdse bijeenkomst geen besluiten genomen.

Op de vergadering van deze week zullen Griekenland en Cyprus wederom worden beoordeeld en staat het bankentoezicht op de agenda.

Merkel heeft door Griekenland complimenten uit te delen mogelijk ruimte gegeven om het bezuinigingstempo wat af te zwakken. De toestand in Spanje zal, ondanks dat het land nog geen steunaanvraag heeft gedaan, worden besproken.

De provinciale verkiezingen aanstaande zondag lijken te worden afgewacht.

Een ander punt waar beleggers zich op zullen richten is volgens Theodoor Gilissen Bankiers China. Zaterdag bleek dat de Chinese export goed herstelt. De groei van bijna 10% op jaarbasis is een verbetering ten opzichte van de groei van 2,7% vorige maand. De importgroei, belangrijk voor de westerse landen, herstelde ook, van -2,6% tot +2,4%.

Nog meer cijfers

Donderdag komen de economische groeicijfers over het derde kwartaal. Hiervoor wordt een lichte afzwakking verwacht tot 7,4% en de twijfel over de toekomstige groei neemt toe omdat China de groei minder centraal lijkt te kunnen sturen.

Veel economen houden rekening met een L-vorming herstel van de economie, dus na de sterke afzwakking blijft de groei voorlopig rond de 7,5%.

De economie steunt tot nu toe op de industrie maar in diverse sectoren is sprake van overcapaciteit en hebben extra overheidsinvesteringen minder zin.

Dit leidt tot stakingen, terwijl in andere sectoren de lonen juist stijgen door krapte op de arbeidsmarkt en de aanstaande vergrijzing.

De centrale bank is daarom terughoudender in renteverlagingen en koos voor lagere reservevereisten van banken en een korting op het officiële rentetarief.

Een ander punt waardoor de overheid minder mogelijkheden heeft zijn de kapitaalstromen. Vaak verlaagde de overheid de valutakoers ten opzichte van de dollar en gaf zij exportsubsidies.

Omdat China bang is voor verdere terugtrekking van buitenlandse geldstromen uit China en voor een instabiel financieel systeem zijn deze instrumenten nog niet door de autoriteiten gebruikt.

Dinsdag komt de ZEW index waarvoor een verbetering in de vooruitzichten wordt verwacht. De Amerikaanse inflatie komt dinsdag. Hier hebben hogere prijzen voor benzine en voedsel, een opwaarts effect op de inflatie.

Woensdag de bouwcijfers van nieuwe huizen en de bouwvergunningen; voor beiden gaat de markt uit van een lichte verbetering.

De verkopen van bestaande woningen (vrijdag) zullen iets terugvallen. De leading indicators (donderdag) voor de VS gaan uit van een kleine verbetering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content