Wacht een beter instapmoment om Ontex te kopen

Laat hem maar onmiddellijk met de deur in huis vallen : de beursintroductie van Ontex volgens Geert Van Herck van Leleux een beetje een wrang gevoel. De twee Amerikaanse private equityfondsen (uit de stal van Goldman Sachs en Texas Pacific) staan nu aan de verkoperszijde.

De werkwijze van private equityfondsen is bekend: er worden grote schulden aangegaan om een zeer expansieve groeistrategie te volgen.

Die groeistrategie heeft bij Ontex zeker zijn vruchten afgeworpen: de afgelopen 10 jaar kon de groep haar omzet verdubbelen naar 1,5 miljard euro.

Een mooie prestatie en te danken aan de gunstige langetermijnfundamentals van de markten waarin Ontex werkt.

Keerzijde van de medaille is echter de zware schuldenlast van de groep: in het prospectus lezen we dat de netto financiële schuld steeg van 770 miljoen euro (eind 2011) tot 849 miljoen euro (eind 2013).

In het eerste kwartaal was er een verdere stijging naar 862 miljoen euro.

De sterke stijging van de recurrente EBITDA (bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen) kon de ratio NFS/Recurrente EBITDA wel terugdringen van 5,7 (eind 2011) tot 4,7 (Q1/2014).

Dit blijft nog steeds een zeer hoge ratio en beklemtoont de nood aan een continue groei van de EBITDA.

De minste rendabiliteitsdaling kan volgens Geert Van Herck deze ratio de hoogte insturen. Vandaar zijn wrang gevoel : de aandeelhouders doen een exit op een ogenblik dat de beurzen al vrij hoog staan.

Bovendien torst Ontex een zware schuldenlast en de opbrengst van de beursintroductie wordt dan ook nog eens gebruikt om schulden terug te betalen en niet om in groeiprojecten te investeren.

Gunstige langetermijnfundamentals maar een zeer competitieve marktomgeving. Van Herck schrijft niet in op de IPO en hoopt de aandelen later goedkoper te kunnen kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content