Waarop moet je letten bij crowdfunding?

© iStock
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Evocure is het jongste bedrijf dat beroep doet op crowdfunding. Evocure is een Belgisch cosmeticamerk dat eind 2003 werd gelanceerd door twee jonge ondernemers. Beleggen via crowdfunding verloopt anders dan via de beurs. Lees hier enkele waarschuwingen.

Wat is crowdfunding?

Het betekent zoveel als kleine bedragen ophalen bij een menigte. We gaan het hier enkel hebben over het verschaffen van kapitaal aan ondernemingen via crowdfunding.

Deze vorm van financiering biedt bedrijven de mogelijkheid zonder veel plichtplegingen met de hoed rond te gaan bij particulieren. Zolang ze minder dan 300.000 euro ophalen bij de menigte, en maximum 1.000 euro per individuele belegger, moeten ze volgens de wet geen prospectus opstellen. In zo’n prospectus staan onder meer de risico’s vermeld, een aantal kerncijfers en de bedrijfsstrategie.

Waarop moet je letten bij crowdfunding?

Investeren in startende ondernemingen is niet langer voorbehouden voor durfkapitalisten en business angels. Maar Crowdfunding is – voor alle duidelijkheid – heel risicovol

Voor één succesverhaal zijn er minstens twee verhalen waar beleggers al hun geld kwijt zijn en nog eens twee verhalen waar beleggers twijfelen of ze nog een deel van hun geld terug zullen zien.

Wat als… u wil weten wat er met uw geld gebeurt?

De bedrijven hebben geen enkele juridische informatieverplichting. “Voor de meeste bedrijven is dit een soort marketingcampagne”, zegt Charles-Albert de Radzitzky, de woordvoerder van MyMicroInvest. “Op onze fora vinden soms hele discussies plaats over de strategie.”

MyMicroInvest maakt er een erezaak van voor elk nieuw project een prospectus of een memorandum op te stellen. Maar niet elk platform is even veeleisend inzake informatieverstrekking van de bedrijven.

Wat als… u uw aandelen wil verkopen?

“Je moet ervan uit gaan dat je je aandelen niet kan verkopen“, zegt Koen Schreven, CEO van Bolero Crowdfunding. Het is met andere woorden wachten op een overnamebod of een faillissement. “De ondernemer heeft op voorhand een exit-plan voor de aandeelhouders opgesteld. Hij mikt misschien op een verkoop van zijn bedrijf binnen x aantal jaar. Maar het is lang niet zeker dat hij zich aan zijn plan zal kunnen houden.”

Waarop moet je letten bij crowdfunding?

In theorie kunnen aandeelhouders hun effecten te koop aanbieden op de Expert Markt van Euronext Brussel. Het is echter lang niet zeker dat er ook een koper zal komen opdagen.

De Radzitzky: “Ik ben heel voorzichtig. Om een efficiënte markt te hebben, heb je heel veel volume nodig. Bij gebrek aan liquiditeit, kan je je vragen stellen tegen welke prijs een verkoop zal plaatsvinden.” Zo’n verkoop via de Expert Markt moet overigens gebeuren via een van de twaalf gespecialiseerde makelaars.

Wat als… u vindt dat het bedrijf verkeerd bezig is?

U kan kritiek uiten, maar u heeft geen stemrecht zoals bij beursgenoteerde bedrijven. Bij MyMicroInvest bezit u een certificaat uitgegeven door MyMicroInvest, geen echt aandeel van het bedrijf.

Schreven legt uit dat Bolero voor aandelen werkt met een tussenschakel – een cvba – waarin alle crowdfunding-aandeelhouders verzameld zitten. “We willen de toekomst van die startende ondernemingen niet hypothekeren. Zoveel verschillende aandeelhouders is niet werkbaar voor hen. Durfkapitalisten zullen ook geen overnamebod lanceren op een bedrijf waarvan de aandelen zo wijd verspreid zitten. Op deze manier is er slechts één handtekening nodig voor belangrijke beslissingen.”

Schreven vermeldt erbij dat het de bedoeling is kleine beleggers zij aan zij te laten investeren met een grote belegger. Het zal dan die professionele belegger zijn die zijn handtekening zet. (IDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content