Waarom koopt Iran zoveel goud?

Met de goudprijs wil het niet meer lukken. De goudkevers zoeken wanhopig naar technische signalen die er zouden op kunnen wijzen dat het goud aan het uitbodemen is. Duidelijke signalen dat dit inderdaad zo is, zijn voorlopig echter nog niet beschikbaar.

Sommige analisten verwachten een verdere correctie bij het goud, waarbij rond 1520 dollar per troy ounce een steunzone zou liggen. Wanneer die wordt doorbroken, kan de goudprijs nog verder dalen. Pessimisten zien zelfs een bodem pas rond 700 dollar liggen.

Turkije exporteert grote hoeveelheden goud naar Iran

Toch is er een factor die tot nadenken stemt. We denken daarbij meer bepaald aan het feit dat Iran grote hoeveelheden goud koopt. In mei exporteerde Turkije voor een totaal bedrag van 1,66 miljard dollar aan goud naar het buurland, op een totale export van 13,17 miljard dollar.

De export van goud lag 84% hoger dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Anderzijds zijn er wat Iran betreft geen importcijfers van goud bekend, zodat we niet weten of het land ook nog elders goud betreft.

Het mysterie van de Iraanse goudaankopen werkt echter alleszins wel op de verbeelding. Voorlopig heeft niemand een idee wat er achter zit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content