Robert van Beek

Waarom en hoe herbalanceren van je beleggingsportefeuille?

Robert van Beek Oprichter van About Life & Finance BV

Als je jezelf alleen maar laat leiden door de markt, gaat je portefeuille op en neer. Net als je emoties. “Je beleggingsportefeuille herbalanceren, zorgt voor je gewenste rendement en minder risico’s”, zegt Robert van Beek.

De Smart Behavior Blog: doe niet langer domme dingen met je geld!

Confronterend, hilarisch maar zeker heel herkenbaar, schetsen we in deze wekelijkse blog de veelvoorkomende valkuilen voor beleggers en tekenen we de oplossing voor je uit…

Als je jezelf alleen maar laat leiden door de markt, gaat je portefeuille op en neer. Net als je emoties. En voor je het beseft, heb je een portefeuille opgebouwd met van alles en nog wat. Maar zit de verdeling helemaal fout. Heb jij ook niet liever rust en balans in je portefeuille? Neem zo nu en dan je portefeuille onder de loep. En kijk dan eens goed naar je verdeling, je asset allocatie. Hoeveel zit jij nu belegd in aandelen? En is dat door de opgelopen koersen en je risicoprofiel, misschien wat teveel?

Veel mensen beleggen hun vermogen zonder een echt strikte verdeling tussen aandelen en obligaties. Als je belegt, heb je een doel voor ogen. Met een daarbij gewenst rendement. Wanneer een professionele vermogensbeheerder, private banker of een institutionele belegger zoals bijvoorbeeld een pensioenfonds, een portefeuille samenstelt, spreidt deze de risico’s ook door in verschillende categorieën als aandelen, obligaties of onroerend goed te beleggen.

Sommige beleggingscategorieën groeien nu eenmaal harder dan anderen. En als aandelen te hard groeien, loop je, zonder het misschien te beseffen, extra risico als alles plots weer daalt.

Herbalanceren of ‘re-balancing’ is het weer in lijn brengen van je portefeuille met de oorspronkelijke verdeling, je strategie gebaseerd op je risicoprofiel en je rendement.

Waarom en hoe herbalanceren van je beleggingsportefeuille?

Door wat van het ene te verkopen en van het andere terug te kopen, breng je je portefeuille terug dichterbij het rendement wat je nastreeft. En je houdt risico onder controle. Door regelmatig een re-balancing van je portefeuille te doen, haal je de emoties verleiding en angst uit je beleggingsproces. En realiseer je ook winst op posities!

Je moet niet elke dag herbalanceren, want dat kan een erg dure grap worden. Transacties kosten geld. Maar het is wel goed om een soort automatische routine op te zetten. Hanteer voor jezelf een aantal concrete afspraken bij ‘rebalancing’. Bijvoorbeeld:

  1. Herbalanceer op een vast moment. Ieder half jaar of jaar en voor meer actieve beleggers, misschien elk kwartaal, kijk je naar je strategische verdeling. De verdeling die het beste past bij je horizon, rendement en risico. Stel je bent al 75% in aandelen belegd. Als conform je risicoprofiel (vragenlijst?), bijvoorbeeld 65 % je maximum is, koop dan geen aandelen bij! Wil je toch aandelen, vervang je beter een positie andere aandelen;
  2. Herbalanceer op het moment van een opname of storting. Heb je regelmatig geld nodig uit je portefeuille, kijk dan ook naar je verdeling. En verkoop een deel van die positie die door een onverwachte forse stijging uit de pas gelopen is. En heb je extra geld, terwijl je al te fors in aandelen zit, koop je misschien beter obligaties bij.
  3. Stel voor jezelf een bepaalde limiet, grens of werk met een marge. Bijvoorbeeld als aandelen 10 % van je oorspronkelijke verdeling afwijken, verkoop je op koop je in dezelfde categorie bij.

Je strategische vermogensverdeling is daarmee weer terug in lijn gebracht met je gewenste verhouding. Je kan perfect ervoor kiezen om op de korte termijn, (tactisch) af te wijken. Stel dan wel voor jezelf een duidelijke grens hoeveel je wil afwijken.

Hoe meer tijd, ervaring en interesse je hebt, hoe meer je tactisch misschien durft af te wijken. Maar wordt niet overmoedig! Want je wil niet het risico lopen dat er onherstelbare schade ontstaat in je portefeuille.

Door te herbalanceren, zorg je ervoor dat er niet teveel afwijking ontstaat en je dicht bij je gewenste rendement blijft. En misschien nog belangrijk is dat je risico’s onder controle houdt.(RvB)

Deze column is geschreven door Robert van Beek CFP® €FA, auteur en vertaler van ‘The Behavior Gap, Stop doing dumb things with your money’ van Carl Richards, columnist bij de New York Times. De sketches confronteren beleggers met hun gedrag en de manier waarop we communiceren over complexe financiële begrippen. Robert is sinds 1992 actief in de financiële wereld. Uw reacties zijn welkom op info@robertvanbeek.eu. Kijk ook op www.behaviorgap.eu en www.onepagefinancialplan.eu voor meer informatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content