Waarom betaal je soms te veel roerende voorheffingen?

© iStock

Wie een gemend fonds verkoopt, riskeert bij de huidige lage rente voor een stuk belast te worden op de meerwaarde van het obligatiegedeelte die hij niet gehad heeft om louter technische reden. Hoe komt dat en hoe kan je dat vermijden?

Meerwaardetaks

Gemengde fondsen beleggen zowel in aandelen als obligaties en wat cash. Naargelang het fonds minder obligaties en dus meer aandelen bevat, kunnen we deze fondsen indelen in defensief, neutraal of dynamisch. De meerwaarde bij verkoop van deze ‘gemengde’ fondsen wordt doorgaans belast tegen 25 procent roerende voorheffing (vanaf 1 januari 27%).

Enkel zeldzame gemende fondsen die voor meer dan 75 procent in aandelen beleggen, zijn nog volledig vrijgesteld. Die meerwaardetaks slaat in principe wel enkel op het vastrentende gedeelte van het fonds (obligaties en cash), en niet op het aandelengedeelte.

Hoe werkt dit in de praktijk

Wie een gemend fonds verkoopt, zal dus enkel belast worden op de meerwaarde op de obligaties en cash in het fonds en niet op de aandelen. Een paar keer per jaar krijgt je bank een overzicht van de fondsbeheerder wat de verhouding binnen het fonds is.

Stel dat je vorig jaar een gemend fonds kocht van 100 euro. De verhouding binnen het fonds is nu 50 procent aandelen en 50 procent obligaties. Stel dat je fonds nu 120 euro waard is, maar het obligatiegedeelte heeft niets opgebracht en de volledige meerwaarde van 20 euro is toe te schrijven aan het aandelengedeelte. Bij verkoop zal je dan toch belast worden op 10 euro meerwaarde omdat 50 procent van het fonds bestaat uit obligaties.

Maak zelf je gemende fonds

Bij de huidige lage rente waarbij het obligatiegedeelte nog nauwelijks iets opbrengt is de kans dus groot dat je belast wordt op iets dat er niet echt was. Om fiscale redenen is het dus beter een stuk te beleggen in aandelenfondsen, waar de meerwaarde niet belast wordt en een stuk in obligatiefondsen. Maak dus zelf je gemend fonds om fiscaal te optimaliseren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content