Vrees voor instorting Chinese huizenmarkt niet realistisch

Het sentiment op de Aziatische beurzen is vandaag positief, met redelijke winsten voor de belangrijkste indices. Uitschieters in positieve zin zijn de beurzen van Taiwan en Hong Kong. Ook de Shanghai Composite Index maakte een goede beurt. De berichtgeving uit China wordt opnieuw positiever.

De vrees voor een instorting van de Chinese huizenmarkt is niet realistisch, bovendien zijn ook de kansen op een harde landing van de economie zo goed als onbestaande.

Dat verklaarde Yu Yongding, een voormalige adviseur van de Chinese centrale bank, enkele dagen geleden op een forum in New York. Yu is bovendien ook positief voor de Chinese beurs.

Als lid van de Chinese academie voor sociale wetenschappen is Yu weliswaar een goed geplaatste bron, maar kan hij anderzijds van enige vooringenomenheid worden beschuldigd. China heeft er uiteraard geen baat bij dat de beleggers en de investeerders gaan panikeren.

Groei Chinese import valt terug tot dieptepunt voor de afgelopen twee jaar

De groei van de Chinese import viel in december terug tot een dieptepunt voor de afgelopen twee jaar. Daarmee wordt nogmaals bevestigd dat de economische groei in het land aan het vertragen is.

De import steeg in de laatste maand van vorig jaar met 11,80% en dat was beduidend minder dan waar de economen op gerekend hadden. Als gevolg van de daling van de import is het handelsoverschot toegenomen.

Dat bedroeg in december 16,50 miljard dollar, waarbij dient te worden opgemerkt dat de Chinese export in december met 13,40% is toegenomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content