Vraagtekens bij tekorten Spaanse banken

Hoe groot is het financieringsprobleem bij de Spaanse banken? Economieminister Luis de Guindos verklaarde op 11 mei dat er een totaal tekort was van minder dan 15 miljard euro. Veertien dagen later moet Bankia toegeven dat het op haar eentje al 19 miljard euro nodig heeft.

Er moeten dus grote vraagtekens worden gesteld bij de tekorten van de Spaanse banken. Javier Diaz-Gimenez, professor aan de IESE business school in Madrid, heeft een vernietigend oordeel over de Spaanse regering, die al tweemaal een ingreep in haar bankensector deed.

Nog meer ingrepen op komst

De geloofwaardigheid van de regering heeft een deuk gekregen, volgens Diaz-Gimenez betreft is die zelfs teruggevallen tot zero.

Er gaan nog meer ingrepen in de bankensector moeten gebeuren, niemand weet hoeveel. Ook kan niemand vertellen of de Spaanse banken uiteindelijk gered kunnen worden.

Daragh Quinn, analist bij Nomura International, durft een getal te plakken op de kapitaalbehoeften van de Spaanse banken, hij denkt meer bepaald aan 60 miljard euro.

Gezien de huidige onzekerheden in de eurozone is de kans groot dat Spanje bijkomende financiering extern zal moeten zoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content