Voorzichtig blijven bij recente koersevolutie op beurzen

De recente ontwikkelingen in Europa moedigen velen aan om weer in aandelen te stappen. De +5% koerssprong in de Chinese Shanghai & Shenzhen 300 index eind vorige week werd volgens Theodoor Gilissen Bankiers ingezet na een neerwaartse overdrijvingsfase.

De koersstijging in de Chinese CSI-300 index eind vorige week boven het diepte-punt van afgelopen 12 maanden suggereert een mislukte neer-waartse uitbraak (= ‘bear’trap).

Echter, de bodem begin dit jaar onder de bodem van 2010 (zie onder) bleek – net zoals de bodem in 2010 – slechts de aanzet tot een tijdelijk herstel van enige maanden.

De recent herstelbeweging in de CSI-300 index reikt dit keer mogelijk niet verder dan de gebroken stijgende steunlijn vanaf het dieptepunt uit 2008.

In de komende dagen/weken zal moeten blijken in hoeverre de opleving een technische ‘pullback’ is. Dit is gelet op de mondiale economische ontwikkelingen belangrijk, omdat beurskoersen in de regel vooruitlopen op de feiten zoals wij die vanuit de pers vernemen.

Enkele kanttekeningen bij de recente stijging van de koersen

Zonder het beursfeest van vorige week te willen bederven, zijn er belangrijke kanttekeningen te plaatsen bij de recente hoopgevende ontwikkelingen. In de S&P 500 index is het opwaarts koerspotentieel naar de koerstoppen uit 2000 en 2007 minder dan 10%.

De stijgende wigformatie welke o.a. een bearish reputatie heeft als ‘eindpatroon’ van een bullmarkt, vraagt bij de actuele test van de stijgende weerstandlijn reden tot enige voorzichtigheid. Vooral de negatieve divergentie in de RSI lijkt te wijzen op een uitputtingslag in de herstelpogingen in het afgelopen jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content