Wachten op Draghi

Het blijft afwachten of Mario Draghi de financiële markten kan overtuigen, zodat er nog een bijkomende opluchtingsrally kan volgen.

Terwijl het goud officieel weer in een stierenmarkt (+20% sinds bodem; haussemarkt) is terechtgekomen, zet ook het verhoopte herstel op de westerse beurzen goed door. Maar nu staan we voor de belangrijke bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) aanstaande donderdag. Het blijft afwachten of Mario Draghi de financiële markten kan overtuigen, zodat er nog een bijkomende opluchtingsrally kan volgen. Maar net zoals vorige keer, in december, kan het weer op een ontgoocheling uitdraaien, al zal Draghi dat scenario proberen te vermijden.

We blijven de portefeuille voortdurend screenen. Zo is er een stevig koersherstel bij Barco de afgelopen weken (van 54 naar 62 EUR). Onze faire waarde van 64 EUR komt zo snel dichterbij. Bovendien is het gewicht van het aandeel in de voorbeeldportefeuille opgelopen tot 6%. Vandaar dat we niet alleen het advies verlagen (rating 2B), maar ook een dubbele verkooplimiet in de markt leggen.

Bij Umicore hadden we onlangs al het advies verlaagd na de scherpe koersstijging in een maand tijd (van 32 naar 42 EUR). Ook onze voorzichtige faire waarde van 45 EUR komt in zicht. Vandaar leggen we ook hier een limiet voor een gedeeltelijke verkoop. Die mogelijke opbrengst kunnen we gebruiken om onze positie in goud via de goudtracker SPDR Gold Shares geleidelijk aan verder op te bouwen.


Ablynx: alles op schema

Het jaarrapport van Ablynx bevatte een aantal positieve, nieuwe elementen. De rekrutering van de twee fase IIb-reumastudies met ALX-0061 is volgens schema afgerond: 345 patiënten in de combinatiestudie met methotrexaat, en 251 patiënten in de monotherapiestudie. Beide studieresultaten volgen in het derde kwartaal, waarop partner AbbVie zal beslissen over inlicentiëring, met mogelijke mijlpaalbetaling van 75 miljoen USD.

In februari werden de fase II-resultaten met caplacizumab, het middel ter behandeling van de bloedziekte TTP, gepubliceerd in de prestigieuze New England Journal of Medicine. Voor de lopende fase III-studie start vanaf het derde kwartaal een driejarige opvolgstudie, die de veiligheid en de efficiëntie op lange termijn zal meten, met de mogelijkheid om patiënten bij een terugval opnieuw met caplacizumab te behandelen. Een derde element was de vroeger dan verwachte voltooiing van de rekrutering van achttien patiënten, tussen één en vijf maanden, in de uitbreidingsstudie met RSV-middel ALX-0171. De resultaten van deze en de initiële fase IIa-studie (35 patiënten) volgen in het tweede kwartaal. Bij positieve resultaten start in het vierde kwartaal een fase IIb-studie met 120 kinderen.

In januari ontving Ablynx 8 miljoen EUR, nadat partner Boehringer Inghelheim een fase Ib-studie opstartte (80 patiënten, resultaten in 2018) met een bispecifieke nanobody, gericht tegen kanker. Nieuw is dat in 2017 parallel een fase II-studie zal opstarten, met een bijhorende mijlpaalbetaling. Ten slotte krijgen we in de eerste jaarhelft resultaten van een fase Ib-studie in psoriasis met ALX-0761.

De kaspositie bedroeg eind vorig jaar 236,2 miljoen EUR (4,3 EUR per aandeel), na 67,2 miljoen EUR cashburn in 2015 (70 à 80 miljoen EUR verwacht). Voor 2016 wordt 65 à 75 miljoen EUR cashburn gemikt, zonder eventuele mijlpaalbetaling van AbbVie. De nieuwsstroom blijft dus onverminderd positief. Vandaar nog steeds koopwaardig, maar het risico blijft bovengemiddeld (rating 1C).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: jaarcijfers 2015 waren beter dan verwacht; koersherstel richting faire waarde leidt tot adviesverlaging en gedeeltelijke verkooplimiet (zie boven)

Itau Unibanco Holding: jaarcijfers waren meevaller; fors koersherstel samen met Braziliaanse beurs (update)

Solvay: koersherstel na publicatie jaarcijfers en vooral beter dan verwachte vooruitzichten


Energie

PNE Wind: strijdbijl met aandeelhouder Volker Friedrichsen werd begraven; ontwikkelingen blijven wel achter op verwachtingen, vandaar de adviesverlaging (update)

Uranium Participation:onderwaardering van circa 20% tegenover intrinsieke waarde

Velcan: kreeg milieuvergunning voor het Meureubo 2-project in Indonesië


Goud en metalen

Franco-Nevada: sloot streamingdeal met Glencore voor 500 miljoen USD; wel 10% verwatering

Market Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nog toe in 2016 door trendommekeer goudprijs

Rio Tinto: aandeel blijft heel volatiel, wel tekenen uitbodeming ijzerertsprijs

SPDR Gold Shares: goudtracker nieuwkomer voorbeeldportefeuille; goud weer in stierenmarkt; positie wordt geleidelijk aan opgebouwd tot minimaal 5 en maximaal 10% van de voorbeeldportefeuille (update)

Umicore: jaarresultaten erg positief onthaald; adviesverlaging na forse koersopstoot, gedeeltelijke verkooplimiet, zie hierboven (update)


Landbouw

Potash Corp.: positie verder uitgebouwd; koers eindelijk stevig in herstel (update)

Sipef: jaarcijfers 2015 bevatten geen verrassingen

Suedzucker: resultaten Q3 van boekjaar 2015-2016 lieten onvoldoende beterschap zien

Syngenta: vriendschappelijk overnamebod ChemChina

Tessenderlo: forse koersherstel na sterke jaarcijfers 2015; afwachten nieuw fusievoorstel Picanol Tessenderlo Group


Vergrijzing

Ablynx: jaarcijfers 2015 gepubliceerd; er werd met 67,2 miljoen EUR vorig jaar minder cash verbrand dan voorzien, zie hierboven (update)

Bone Therapeutics: kon succesvolle vertebrale fusie in de eerste patiënt binnen de 12 maanden aankondigen

Fagron: voorwaardelijk akkoord over kapitaalverhoging van 220 miljoen EUR in twee tranches: eerste tranche van 131 miljoen EUR privé tegen maximaal 5,5 EUR en dan publieke tranche van 89 miljoen EUR tegen normaal 90% van de privétranche of circa 5 EUR; positie afgebouwd in afwachting publieke kapitaalverhoging (update)

GlaxoSmithKline: meevallende jaarcijfers; overnamegeruchten blijven

MDxHealth: goed nieuws voor ConfirmMDx dat wordt opgenomen in de 2016 NCCN (alliantie van 26 kankercentra) Guidelines voor de vroege opsporing van prostaatkanker (update)

Vertex Pharmaceuticals: cijfers Q4 boven verwachting; koers mee onderuit met Amerikaanse biotech; we hebben nog even geduld

Wachten op Draghi

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content