Vriendschappelijk bod op Syngenta

De kogel is door de kerk bij de landbouwwaarde Syngenta.

Vorig jaar weigerde Syngenta nog te praten met de Amerikaanse concurrent Monsanto over een nochtans verleidelijk bod van 47 miljard USD of 470 Zwitserse frank (CHF) per aandeel. Maar na het gedwongen vertrek van CEO Mike Mack is er nu toch een overeenkomst. China National Chemical Corp., hier beter bekend onder de naam ChemChina en het nummer zeven in de sector van de gewasbeschermingsmiddelen (wereldmarktaandeel van 5%, tegenover 19% voor Syngenta en 8% voor Monsanto), bereikte een akkoord met de raad van bestuur van Syngenta over een vriendschappelijk bod van 465 USD per aandeel (ruim 43 miljard USD) in cash, of omgerekend bijna 475 CHF per aandeel. Zodra de deal beklonken is, komt er nog een speciaal dividend van 5 CHF per aandeel bovenop, wat de totaalwaarde op 480 CHF per aandeel kan brengen.

Beide partijen hopen dat ze de deal tegen eind dit jaar kunnen afronden. Het is de grootste overname ooit door een Chinees bedrijf. De nettowinst van 1,34 miljard USD voor 2015 bleef onder de verwachtingen, maar is nu minder van tel. De koers reageerde positief op de bekendmaking van het bod, maar blijft wel ruim 10% onder de totaalwaarde van de overeenkomst.

We zijn uiteraard uitermate tevreden met de aankondiging. We hadden het geluk dat we onze positie nog in oktober, in volle ontgoocheling over de mislukking van het Monsanto-bod, hebben uitgebreid met vijf aandelen. Die kunnen we nu al met afgerond 40% winst verkopen. Je weet maar nooit of er in de afwikkeling van de deal problemen opduiken. We verlagen dan ook het advies naar houden (rating 2A),in afwachting van de verdere afwikkeling van de aangekondigde deal en de goedkeuring door de mededingingsautoriteiten en de aandeelhouders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content