Vertrouwen in bod op CGG

CGG heeft het bod van Technip voorlopig naast zich neergelegd.

De Franse oliedienstenspeler Technip (lees ook p. 6) heeft een bod van 1,47 miljard EUR of 8,3 EUR per aandeel uitgebracht op CGG. Voorlopig heeft CGG dat bod naast zich neergelegd. De raad van bestuur vindt dat het onvoldoende is. Niet dat CGG niet wil praten. Het management van Technip zoekt een ‘constructieve dialoog’ en de Franse overheid, die via enkele fondsen aandeelhouder is van beide vennootschappen, zou ook voorstander zijn van een deal.

De markt denkt ook dat de kans op slagen meer dan 50% is, aangezien de koers van CGG in de buurt van de biedprijs ligt. Dit verhaal kan duidelijk nog alle kanten uit: van het intrekken van het bod door Technip omdat dialoog onmogelijk blijkt, tot een hoger bod of een hoger tegenbod van een derde partij (Schlumberger wordt her en der vermeld). We verlagen weliswaar het advies naar houden/afwachten (rating 2B), maar wachten met vertrouwen de verdere ontwikkelingen af. CGG blijft dus tot nader order in de voorbeeldportefeuille.

LVMH: adviesverlaging

LVMH is de jongste weken goed op dreef. De Franse luxeketen herstelt zich na de meevallende trading-update over het derde kwartaal en het vooruitzicht op de uitstap uit Hermès International (tegen 20 december). Door de koersstijging zijn we genaderd tot op 5% van onze faire waarde van 146 EUR voor het aandeel. Tegen bijna 20 keer de verwachte winst voor 2014 en meer dan 10 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) loopt de waardering weer op. Vandaar de adviesverlaging naar houden (rating 2A).

Thrombogenics: geduld nodig

De jongste jaren werd er veel lawaai gemaakt rond Thrombogenics, maar tegenwoordig is het stil rond het Leuvense biotechbedrijf. Zo succesvol de klinische prestaties van het middel tegen oogziekten Jetrea waren, zo teleurstellend zijn de commerciële prestaties tot nog toe. De trading-update over het derde kwartaal leerde enkel dat het management vasthoudt aan de doelstelling om tegen 2016 winstgevend te zijn in de Verenigde Staten, met 30 miljoen EUR aan verkopen. Tegen 2019 mikt het op 100 miljoen EUR aan verkopen. Een minder punt was het verbranden van 12,2 miljoen EUR in het derde trimester (8 miljoen in het tweede kwartaal), waardoor de cashpositie op 30 september naar 136,6 miljoen EUR (3,8 EUR per aandeel) was gezakt.

Anderzijds blazen de shorters steeds verder de aftocht en kon het bedrijf positieve reacties voor Jetrea ontlokken bij de American Academy of Ophtalmology in Chicago. Er is duidelijk geduld nodig, maar de kans is groter dat het Thrombogenics-aandeel in 2015 aangenaam dan onaangenaam zal verrassen. Vandaar het advies ‘houden/afwachten’ (rating 2C).

Volkswagen: manifeste achterblijver

We kunnen niet ontkennen dat we van het aandeel van Volkswagen dit jaar meer hadden verwacht. Gelukkig hebben we tegen 156,25 EUR aandelen bij kunnen kopen. Het Duitse concern heeft de sterke troef van marktleider in China, de grootste automarkt ter wereld. VW heeft nu beslist de capaciteit geleidelijk op te voeren, zodat tegen 2018 jaarlijks meer dan de voorziene 4 miljoen wagens kunnen worden gebouwd.

Toch wordt het aandeel erg laag gewaardeerd tegen amper 7,5 keer de verwachte winst voor 2015, tegen 0,8 keer de verwachte boekwaarde en tegen minder dan 7 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde(ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). Het advies blijft uiteraard koopwaardig (rating 1B).

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

? Adidas: koersherstel na beter dan verwachte kwartaalresultaten

? Barco: trading-update liet geen beterschap zien

? Bolloré: doet bod op Havas met aandelenruil; ebolapaniek wat weggeëbd

? Coca-Cola: overnamespeculatie doet de koers opveren

? Cosan: extreme koersdaling; positie aangevuld

? Henkel: verhoging winstmarge leidt tot koersopleving

? Inditex: gemengde halfjaarresultaten

? LVMH: adviesverlaging door koersklim (zie boven)

? SABMiller: halfjaarcijfers iets onder de verwachtingen; geen negatieve koersreactie; weldra bespreking

? Volkswagen pref.: kwartaalcijfers beter dan verwacht (zie boven)

? Yum! Brands: vooruitzichten vierde kwartaal teleurstellend

Energie

? CGG: spectaculair koersherstel na meevallende kwartaalcijfers; geen kapitaalverhoging

? Fred Olsen Energy: koers probeert weg te raken van bodem; aankooplimiet

? Petrobras: corruptieschandaal weegt op koers

? Uranium Participation: mooi koersherstel door opgeveerde uraniumprijs

Goud en metalen

? ArcelorMittal: kwartaalcijfers vielen zeker niet tegen; nog geen echt koersherstel

? First Quantum Minerals: kwartaalcijfers ongunstig onthaald; aankooplimiet

? Vale: koers onder druk door verdere daling ijzerertsprijs

Landbouw

? Asian Citrus: tegenvallende prognoses winterproductie zorgen voor nieuwe koersval

? Deere & Company: kwartaalresultaten op 26 november

? Nutreco: koers blijft boven verhoogd bod van SHV (44,50 EUR per aandeel)

? Syngenta: cijfers in lijn met de verwachtingen

? Tessenderlo: eindelijk toelating voor kapitaalverhoging

Vergrijzing

? Sanofi: enkele successen in pijplijn, maar twijfel rond diabetes blijft

? Thrombogenics: weinig nieuws bij kwartaalupdate (zie elders)

? Tubize (fin): koersdruk; verkoop Amerikaanse dochter Kremers Urban mogelijk in gevaar door nieuwe regelgeving FDA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content