Velcan komt op toerental

Er zit steeds meer vaart in Velcan, de Franse specialist in kleinere waterkrachtcentrales.

De benoeming van Ian McAlister tot technisch directeur eind augustus beschouwden we als een krachtig signaal dat eindelijk de bouw van een of meer nieuwe centrales wordt opgestart. De man heeft een uitgebreide ervaring in het bouwen van waterkrachtcentrales. Ruim een week geleden kwam het bericht dat Velcan start met de voorbereidingen van de bouw van het Suka Rame-project (7 megawatt) in Indonesië. De bouw zou twee jaar duren. De commerciële exploitatie moet begin 2018 van start gaan, om een bedrijfskasstroom (ebitda) van 4 miljoen USD per jaar op te brengen in de eerste acht jaar van de exploitatie en daarna 2,5 miljoen USD gedurende twaalf jaar.

Begin deze week kwam dan een tweede persbericht, waarin werd gemeld dat de twee projecten in Laos – Nam Phouan HPP (52 megawatt) en Nam Ang HPP (41 megawatt) – werden verkocht aan een Aziatische privé-investeerder voor 7 miljoen USD, wat een meerwaarde inhoudt die in de jaarcijfers 2015 zal zitten. De projecten in Laos gingen al enige tijd niet meer vooruit.

De groep dient keuzes te maken en ziet elders betere en vooral rendabelere projecten. We denken dan vooral aan Meurebo 2, een project van 59 megawatt in Indonesië. Daarnaast zijn er de gunstige ontwikkelingen voor de drie projecten in de Indiase provincie Arunachal Pradesh: Heo (240 megawatt), Tato 1 (186 megawatt) en Pauk (145 megawatt). Volgend jaar zouden alle vergunningen voor Heo en Tato 1 binnen moeten zijn. De nieuwsstroom blijft dus positief en we behouden dit fel ondergewaardeerde aandeel – onder de kaspositie – uiteraard in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content