Selectief winst nemen

Solvay heeft ons koersdoel voor 2015 al bereikt.

We nemen selectief winst op een aantal posities, om te kunnen inspelen op een verwachte en gezonde tussentijdse correctie op de Europese aandelenmarkten. Behalve die in Solvay en CGG (beide adviesverlaging) bouwen we de positie in Volkswagen (koers +50% in vijf maanden) verder af. De adviezen van Syngenta (landbouw) en Sanofi (vergrijzing) gaan ook naar beneden, na de spectaculaire koersstijgingen van de jongste weken.

Het aankooporder voor Sociedad Quimica y Minera (SQM) blijft behouden en daarnaast nemen we winst op een stukje van het ook al mooi gestegen Umicore, om het te herinvesteren in de Market Vectors Goldminers. Technip moet de opvolger van CGG worden.

Solvay: beter dan verwacht

De jaarresultaten van Solvay konden de beleggers duidelijk bekoren, want de koers ging meteen naar 130 EUR. De Belgische chemiemultinational publiceerde dan ook beter dan verwachte cijfers over het vierde trimester. De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) is met 10,5% toegenomen in het laatste trimester, tot 414 miljoen EUR tegenover een gemiddelde analistenschatting van 404 miljoen EUR. Ook de omzet kwam met 2,574 miljard EUR (+8,9%) uit boven de analistenconsensus van 2,461 miljard EUR. Opmerkelijk is dat alle afdelingen tot het beter dan verwachte resultaat hebben bijgedragen.

Voor 2015 geeft het management geen kwantitatieve prognose, maar de bedrijfstop blijft wel bij de doelstellingen voor 2016. De meeste analisten gaan dan ook uit van een vergelijkbare toename van het resultaat (+10%) ten opzichte van vorig jaar. Solvay zit nog maar ruim twee maanden in de voorbeeldportefeuille. Eigenlijk was 130 EUR in december ons koersdoel voor 2015. We verlagen dan ook ons advies naar houden (rating 2B) en nemen gedeeltelijk winst om liquiditeiten op te bouwen.

CGG: switch naar Technip

De aandeelhouders van CGG konden opgelucht ademhalen na de publicatie van de jaarcijfers. CGG heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug, waardoor de jaarcijfers toch nog niet dramatisch ver afwijken van 2013. In het vierde kwartaal daalde weliswaar de omzet met 5,1%, maar dat was minder dan in de voorgaande trimesters, zodat op jaarbasis de omzetdaling werd beperkt tot 17,8% (van 3,77 naar 3,09 miljard USD).

Door een erg sterke bedrijfskasstroom (ebitda) in het laatste trimester bleef de ebitda-daling op jaarbasis beperkt tot -14,3%. Toch neemt CGG bijkomende maatregelen richting 2015, met een verdere vermindering van de investeringen met 25%, een nieuwe waardevermindering, zodat het totaal voor 2014 uitkomt op 939 miljoen USD en vermindering van de vloot van dertien naar elf schepen. De netto financiële schuld (2,42 miljard USD) blijft hoog, maar is door het sterke laatste kwartaal tegen 2,4 keer de bedrijfskasstroom 2014 (ebitda) blijft dat nog binnen de perken.

We zijn uiteraard erg tevreden met de sterke kwartaalcijfers, maar dit jaar wordt moeilijk voor een groep die heel gevoelig is voor veranderingen in de investeringen. We verlagen dan ook het advies naar houden/afwachten (rating 2B), omdat we willen switchen met een lagere aankooplimiet naar Technip (rating 1B), omwille van de grotere voorspelbaarheid van de winst, meer financiële stevigheid en dividendzekerheid. CGG op zich mag in portefeuille blijven bij de actievere belegger, al was het maar omdat het een overnamekandidaat blijft (afgeblazen bod van Technip). U zult er de forse koersschommelingen wel bij moeten nemen.

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

Adidas: koers herstelt verder na aankondiging dat een opvolger voor CEO Heiner wordt gezocht

Barco: overgangsjaar 2014; wel verhoging dividend

Bolloré: flink wat koopinteresse; jaarcijfers op 20 maart

Cosan: afsplitsing van Comgas uitgesteld; jaarcijfers op 18 maart

DSM: meevallende prognose 2015

ICBC: koers profiteert van sterke prestatie Chinese beurzen

Lafarge: hogere winst voor 2015

SABMiller: overnamespeculatie weer aangewakkerd door Mail on Sunday

Solvay: jaarcijfers goed onthaald (zie boven)

Volkswagen pref.: gemengde reactie op prognose 2015; weldra bespreking; gedeeltelijke winstneming (update)

Energie

CGG: meevallende cijfers vierde kwartaal, verkooplimiet (zie boven)

Fred Olsen Energy: schrappen van het dividend slecht onthaald, maar geen nieuwe bodemkoers

Petrobras: Moody’s degradeerde obligaties van Petrobras tot junkstatus (update)

PNE Wind: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; nieuw contract in Verenigd Koninkrijk (update)

Uranium Participation: uraniumprijs herstelt traag, maar zeker (update)

Goud en metalen

ArcelorMittal: positieve koersreactie na beter dan verwacht vierde kwartaal, wel winstprognose 2015 onder de verwachtingen

First Quantum Minerals: koers in herstel na resultaten vierde kwartaal (update)

Market Vectors Gold Miners ETF: tracker op goudmijnen; aanvulling positie (update)

Silver Wheaton: profiteert van herstel edelmetalen

Umicore: jaarcijfers in lijn met verwachtingen; mooie koersstijging, gedeeltelijke winstneming (update)

Vale: fors lager resultaat in vierde kwartaal, weldra bespreking (update)

Landbouw

Asian Citrus: zoals verwacht verliescijfers in eerste jaarhelft 2014-2015, weldra bespreking (update)

Syngenta: fors koersherstel na geruststellende prognose 2015, gedeeltelijke verkoop (update)

Tessenderlo: positie afgebouwd; jaarcijfers op 11 maart

Wilmar International: meevallende jaarcijfers

Vergrijzing

GlaxoSmithKline: adviesverhoging UBS

Sanofi: adviesverlaging door forse koersstijging, gedeeltelijke verkoop (update)

Thrombogenics: goedkeuring voor Jetrea in Argentinië en Israël

Tubize (fin): resultaten UCB in lijn, maar vooruitzichten minder dan verhoopt, weldra bespreking (update)

Partner Content