Schlumberger presteert sterk

Schlumberger, de grootste oliedienstenspeler ter wereld, is er opnieuw in geslaagd de analistenconsensus te verslaan.

Politiek Amerika blijft voor heel slecht theater zorgen. Een fundamentele oplossing voor de begroting voor 2014 en het schuldenplafond is er andermaal niet. Daarvoor is het water tussen de Democraten en de Republikeinen nog altijd veel te diep. Maar ook de tegenstellingen binnen de Republikeinse partij zijn zorgwekkend. Beide partijen hebben nu afgesproken dat ze tegen midden december een ontwerp voor een meerjarenbegroting opstellen. Maar je moet al een heel grote optimist zijn om te geloven dat Washington daarin zal slagen. De nieuwe deadlines zijn midden januari voor een definitieve begroting voor 2014 – anders dreigt een nieuwe shutdown – en vooral begin februari voor het schuldenplafond.

Ondertussen kunnen de markten weer op wat anders focussen dan op de kibbelende politieke partijen in de VS. In die optiek hebben we, aansluitend bij het actieve beheer van het thema ‘Bescherming’, de tracker Lyxor ETF Bear Eurostoxx50 minstens tijdelijk verkocht. Ook omdat het wansmakelijke politieke schouwspel de Amerikaanse centrale bank er wellicht van zal weerhouden nog dit jaar met de tapering _ de afbouw van het stimuleringsprogramma – van start te gaan. De tracker Proshares Short QQQ houden we dan nog even aan, om te kijken hoe beleggers met het resultatenseizoen zullen omgaan. De seizoenstart is veeleer gemengd, maar het is nog te vroeg om al verregaande conclusies te trekken.

Het aandeel van Schlumberger presteerde de jongste weken en maanden bijzonder sterk op Wall Street. Het risico bestaat dan dat de verwachtingen voor de resultaten te hooggespannen zijn. Toch is de grootste oliedienstenspeler ter wereld erin geslaagd de analistenconsensus opnieuw te verslaan. Voor het afgelopen tweede kwartaal stond de consensus op 11,15 miljard USD omzet en 1,10 USD winst per aandeel. De uiteindelijke resultaten leverden een omzet op van 11,18 miljard USD en 1,15 USD winst per aandeel. Voor het derde kwartaal mikte de analistenconsensus op een omzet van 11,6 miljard USD en een winst per aandeel van 1,24 USD. Het zakencijfer kwam met 11,61 miljard USD net boven de gemiddelde verwachting uit, maar Schlumberger klopte ruimschoots de prognoses met een winst per aandeel van 1,29 USD – een klim van meer dan 20% tegenover hetzelfde trimester vorig jaar.

De groei is breed verspreid en ook in de VS werden prima resultaten afgeleverd. De aanhoudend hoge olieprijs – boven 100 USD sinds begin 2011 – zorgt ervoor dat stevig naar olie en gas wordt geboord. Schlumberger werd in de voorbeeldportefeuille opgenomen, omdat het onze favoriete energiewaarde is om in te spelen op de schaliegasrevolutie in de VS. Een andere belangrijke troef van het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf is zijn wereldwijde aanwezigheid.

In drie maanden tijd is het aandeel van Schlumberger met 25% gestegen. De markt reageerde opnieuw positief op de bekendmaking van de resultaten. Tegen 19 keer de verwachte winst voor dit jaar en 16 keer die van volgend jaar is er van een onderwaardering niet echt sprake meer. Vandaar dat het advies op ‘houden’ (rating 3B) staat. Door de beter dan verwachte cijfers kunnen we onze faire waarde van 93 naar 96 USD optrekken, maar de koers zit daar al dichtbij. Een verkooplimiet is dan ook niet ver meer uit de buurt.

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema bescherming

Proshares Short QQQ:als bescherming tegen mogelijk matig tot tegenvallend resultatenseizoen

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

Alstom:nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille; update derde kwartaal 6/11

Bolloré:met deze nieuwkomer spelen we in op beleggersinteresse voor Afrika

Boskalis:rondt verkoop Dockwise Yacht Transport af; kwartaalcijfers op 15/11

Casino:Franse retailer wist te overtuigen met de omzetcijfers voor het derde kwartaal

Michelin: kwartaalupdate op 28/10

Standard Chartered: Britse bank haalt 90% van inkomsten uit Azië en Afrika; nieuwkomer

Volkswagen pref.: bekendmaking resultaten derde kwartaal op 31/10

Thema (alternatieve) energie

Areva:exclusieve gesprekken met Cap Gemini over verkoop softwaredochter Euriware; kwartaalcijfers op 24/10

Fred Olsen Energy: op 29/10 cijfers voor derde kwartaal

Schlumberger:cijfers opnieuw boven de verwachtingen; koersklim gaat verder

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal nemen weer toe; koers blijft op dieptepunt

Lumina Copper: aanloop naar Argentijnse verkiezingen (27/10) zet koers weer in beweging; interesse voor Taca Taca-project herleeft

Lyxor Gold Bullion:slechts tijdelijke deal over schuldenplafond deed goudprijs herleven; vrees voor snelle tapering neemt verder af

Thema landbouw

CF Industries: uitblinker op dit moment; cijfers derde kwartaal op 5/11

Deere & Company: cijfers vierde kwartaal en jaarcijfers 2012-2013 op 20/11

Tessenderlo:markt duidelijk benieuwd naar of benauwd voor update derde kwartaal op 13/11

Thema vergrijzing

Sanofi: belangrijke nieuwsberichten op komst; middel tegen MS Aubagio goedgekeurd voor Europa

Thrombogenics:Duitse autoriteit bevestigt kwaliteit Jetrea en raadt het aan om in een vroeg stadium te gebruiken; update derde kwartaal op 7/11

Tubize (fin):UCB kreeg van FDA goedkeuring voor een nieuwe toepassing voor Cimzia: artrose van de ruggenwervel (‘ankylosing spondylitis’)

Layout :L1000Editie :IBNWord-documentIBN_ReportageTrefwoord :Pagina :Week :Foto’s :Redacteur :Opmerkingen :Workflow :

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content