Resultatenseizoen op gang

Na twee zware weken op de internationale beurzen komt het resultatenseizoen op gang. De jaarresultaten die de beursgenoteerde bedrijven de komende dagen, weken en maanden op de beleggers loslaten, worden dus met argusogen bekeken.

Met Suedzucker (zie portefeuillecommentaar in het vorige nummer) en Uranium Participation (zie hieronder) is ook voor ons het resultatenseizoen op gang geschoten. Deze maand is het ook nog de beurt aan de Noord-Amerikanen Peabody Energy (26/1), Vertex Pharmaceuticals (27/1) en Potash Corp. (29/1). De hoofdschotel volgt in februari met al in de eerste week GlaxoSmithKline (3/2), Itau Unibanco Holding (3/2), Syngenta (3/2) Fagron (5/2) en Umicore (5/2). Tijdens de krokusvakantie is het de beurt aan Barco (11/2), Rio Tinto (11/2) en ArcelorMittal (12/2). In de tweede helft van februari krijgen we de cijfers van MDxHealth (18/2), Sipef (18/2), Deere & Company (19/2), Ablynx (25/2) en Solvay (25/2) op ons bord. Het dessert volgt in maart met Tessenderlo (9/3), Franco-Nevada (28/3) en PNE Wind (28/3). Tot slot is er de pousse-café in april met de twee achterblijvers, de smallcaps Bone Therapeutics (4/4) en Velcan Energy (28/4).

Intussen hebben we ook de dividenden van GlaxoSmithKline en PNE Wind verwerkt.


Uranium Participation: 17% onderwaardering

De heropstart van de eerste twee kerncentrales in Japan is symbolisch belangrijk voor de uraniumsector, en dus voor onze investering in Uranium Participation Corp. Het bedrijf wil meerwaarde creëren door op lange termijn te investeren in fysiek uranium. De ellende voor de uraniumindustrie begon ruim vier jaar geleden in Japan, na de nucleaire ramp in Fukushima. Essentiëler voor de prijsvorming op lange termijn is dat China, India en Rusland volop centrales blijven bouwen.

Al onderschatten we ook de impact van Japan niet. Het plan van het Japanse ministerie van Economie, Handel en Industrie houdt in dat 20 à 22% van de elektriciteitsvoorziening in 2030 van kernenergie afkomstig moet zijn. Dat impliceert op termijn een heropstart van alle 44 kerncentrales. Na het dieptepunt van de spotprijs van 28 USD per pound vorige zomer was er een tussentijds herstel tot 44 USD eind 2014, om sindsdien te fluctueren tussen 35 en 40 USD (momenteel 34,25 USD). Dat is een veel te laag prijsniveau om nieuwe investeringen aan te trekken.

Alle voorspellingen wijzen op een structureel deficit op de uraniummarkt, maar eerst moeten bestaande voorraden worden weggewerkt. Uranium Participation noteert bovendien met een serieuze korting op de intrinsieke waarde (NAV) van 17% op basis van een NAV van 6,13 CAD eind december. De korting op de NAV wijst op een zwakke beleggersappetijt voor de sector, maar dat is een element dat typisch omkeert als het sentiment ten goede draait. In de periode 2005 tot 2007, een periode waarin de uraniumprijzen fors stegen, noteerde Uranium Participation met een premie van 20 tot zelfs 50% tegenover de NAV. We verwachten dan ook eerder vroeg dan laat een forse ommekeer en houden dan ook onze positie in Uranium Participation stevig vast (rating 1B).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: tradingupdate Q3 leverde teleurstellend omzetcijfer op, maar wel een sterk orderboek

Itau Unibanco Holding: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; jaarcijfers op 3 feburari (update)

Solvay: zou polyamidedivisie willen verkopen, kan tot 1 miljard EUR opbrengen; positie aangevuld, mede door kapitaalverhoging


Energie

Peabody Energy: aanvraag chapter 11 door concurrent ArchCoal zet koers bijkomend zwaar onder druk; resultaten Q4 op 26 januari (update)

PNE Wind: tegenvaller in het Verenigd Koninkrijk

Uranium Participation:jaarcijfers gepubliceerd (zie boven)

Velcan: kreeg nu ook technisch-economische vergunning voor Tato-project (186 MW) in India


Goud en metalen

ArcelorMittal: koers dook naar twaalfjarig dieptepunt

Franco-Nevada: nieuwkomer voorbeeldportefeuille (update)

Market Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen presteren relatief sterk

Rio Tinto: nieuwkomer voorbeeldportefeuille; sterkste speler bij grondstoffenreuzen

Umicore: degelijk Q3, voorzichtigere jaarprognose


Landbouw

Deere & Co: beter dan verwachte resultaten

Potash Corp.: cijfers Q4 op 29 januari (update)

Sipef: begon met inkoop eigen aandelen

Suedzucker: resultaten Q3 van boekjaar 2015-2016 lieten onvoldoende beterschap zien (update)

Syngenta: blijft overnamekandidaat voor 2016

Tessenderlo: wordt normaal Picanol Tessenderlo Group na goedkeuring door buitengewone algemene vergadering op 29 januari, maar er is tegenkanting van onder meer aandeelhoudersadviseur ISS (update)


Vergrijzing

Ablynx: staat voor cruciaal jaar 2016

Bone Therapeutics: kreeg opnieuw 2 miljoen EUR steun van Waalse overheid

Fagron: kreeg van financiers tijd tot eind maart om financiële positie uit te klaren

GlaxoSmithKline: cijfers Q3 boven analistenconsensus

MDxHealth: verwachtingen voor 2015 werden gehaald; jaarcijfers op 18 februari (update)

Vertex Pharmaceuticals: verkoopcijfers in Q4 in orde, maar verkoopprognoses 2016 minder goed onthaald; definitieve cijfers op 27 januari (update)

Resultatenseizoen op gang

Partner Content