Peabody Energy gaat op en af

De koersevolutie van Peabody Energy blijft de jongste dagen, weken en maanden een onvervalste rollercoaster.

Wie dacht dat hij al alles had gezien, kon dat idee bijstellen bij het zien van de koersbokkensprongen bij Peabody Energy, de grootste steenkoolproducent van Noord-Amerika. Nadat het aandeel begin augustus even onder 1 USD was gedoken, volgde in de tweede helft van augustus een spectaculair herstel, met een klim van 150% in twee weken tijd, om begin september weer te dalen.

De eerste steekvlam volgde na het bericht dat de vermaarde investeerder George Soros al in het tweede kwartaal een pakket steenkoolwaarden, waaronder Peabody Energy, had gekocht. De tweede vlam sloeg in de pan, toen bekend raakte dat de Amerikaanse steenkoolproducent Lazard Ltd. had ingehuurd om een schuldherschikking uit te werken. De strengere milieunormen, de lage aardgasprijzen en de gedaalde uitvoer naar China maken het leven van de steenkoolproducenten erg zuur, met een opstapeling van rode kwartaalcijfers tot gevolg.

Maar de waardering was dan ook extreem teruggevallen, tot onder meer 0,1 keer de omzet en 0,2 keer de boekwaarde (9,02 USD per aandeel). In de loop van de daling hadden we onze positie verder aangevuld. Daarvan hebben we al een eerste pakket met 50% winst kunnen verkopen. De bedoeling is ook een tweede pakket met een stevige winst van de hand te doen. Het kan niet de bedoeling zijn om van dit risicovolle aandeel de grootste positie in de voorbeeldportefeuille te maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content