Nog geen witte rook voor Syngenta

Een echte doorbraak is er nog altijd niet in de overnamesaga rond Syngenta, de vele verhalen en geruchten ten spijt.

Het enige dat vaststaat, is dat de Amerikaanse concurrent Monsanto een vijandig bod van 45 miljard USD (41,7 miljard Zwitserse frank, CHF) op Syngenta heeft gedaan, om de Zwitserse specialist in gewasbescherming en zaden over te nemen. Omgerekend is dat 449 CHF per aandeel. Van de overnameprijs zou 45% in cash worden geboden en de rest in Monsanto-aandelen. Onmiddellijk heeft de raad van bestuur van Syngenta dat bod als te laag van de hand gewezen. Tot op vandaag blijken de Zwitsers zelfs niet bereid aan tafel te gaan zitten met de Amerikanen. Al sluit men bij het wereldwijde nummer één in gewasbescherming en het nummer drie in zaden op zich geen overname uit.

De bedrijfsleiding van Syngenta lijkt enkel te willen praten als een bod richting 500 CHF per aandeel evolueert. De Amerikanen, inclusief CEO Hugh Grant, komen wel naar Europa om de Syngenta-aandeelhouders te overtuigen, maar willen hun bod vooralsnog niet opdrijven, omdat ze niet in de boeken van Syngenta mogen kijken. Een patstelling heet dat. Voorlopig werpen zich officieel ook geen andere kandidaat-overnemers op, zoals het Duitse BASF bijvoorbeeld.

Deze zomer zou er toch een doorbraak moeten komen, anders dreigt de deal opnieuw te mislukken. Het management van Monsanto kan de zaak tenslotte niet eindeloos rekken. De kosten lopen op en de aandeelhouders beginnen zich steeds meer vragen te stellen. Voorlopig houden we onze positie aan (rating 2A). We blijven de komende weken de situatie opvolgen. Evenals het andere mogelijke overnameverhaal in de landbouwsector tussen Potash Corp. en het Duitse K+S.

Partner Content