Niet alle problemen zijn van de baan

De Federal Reserve heeft de markten aangenaam verrast. Daarom heeft het voorlopig weinig zin een zware positie in het thema ‘bescherming’ aan te houden.

Om die reden zijn de trackers Lyxor ETF Short CAC40 en Proshares Short S&P500 minstens voor even uit de voorbeeldportefeuille verdwenen. Maar alle problemen zijn de komende weken en maanden niet van de baan. De zwaarste horde die Wall Street in de nabije toekomst moet nemen, is de aanpak van de begroting voor 2014 en van het Amerikaanse schuldenplafond (staat op 16.700 miljard USD). De Republikeinen en de Democraten staan in die dossiers lijnrecht tegenover elkaar en ze zijn er de voorbije jaren nooit in geslaagd een echt compromis te vinden. De trackers Lyxor ETF Bear Eurostoxx50 en Proshares Short QQQ blijven daarom nog in de voorbeeldportefeuille, om die te beschermen tegen een eventuele fiscale crisis in de VS.

Een negatief rapport van een Duits automagazine over de margedruk bij Volkswagen bracht de koers behoorlijk onder onze aankooplimiet, al ontkende de VW-woordvoerder de problemen. Om alle misverstanden te vermijden, melden we nog eens dat we de preferente aandelen van Volkswagen (Volkswagen pref of VA; ISIN-code DE0007664039) hebben gekocht voor de voorbeeldportefeuille, omdat in die aandelen de meeste handel is en ze in de DAX-index zitten. De koers staat doorgaans ruim 5 EUR hoger dan de gewone aandelen van Volkswagen (ISIN-code DE0007664005). Hebt u die laatste gekocht, dan is er geen probleem: ze zullen een vergelijkbaar parcours afleggen.

CF Industries is de op één na grootste producent van stikstofhoudende meststoffen ter wereld en de nummer drie in fosfaten. Zeker in een competitieve prijsomgeving heeft CF Industries belangrijke troeven in handen. Zo moet Noord-Amerika nog altijd 9 miljoen op 23,5 miljoen ton, of 40%, van zijn behoefte aan stikstofhoudende meststoffen invoeren. Het gevolg daarvan is dat de Noord-Amerikaanse fabrieken op 100% van hun capaciteit draaien. Daarnaast wordt de bodem van de prijzen gezet door de productiekosten van de duurste producent. Door zijn kostenvoordeel in energie (het gebruik van schaliegas) behoort CF Industries tot de goedkopere producenten, met altijd voldoende marge om de aandeelhouders in de watten te leggen. Sinds 2010 heeft het voor 267 miljoen USD aan dividenden uitgekeerd en voor 2,6 miljard USD aan eigen aandelen ingekocht. Er is nog ruimte om voor 1,9 miljard USD (resterend van toelating voor 3 miljard USD in 2012) of 16% van de uitstaande aandelen in te kopen.

CF Industries haalde in het tweede trimester een winst per aandeel van 8,38 USD, 10% boven de gemiddelde analistenschatting van 7,61 USD per aandeel. Op 5 november worden de resultaten voor het derde kwartaal gepubliceerd. De analistenconsensus mikt op afgerond 24 USD winst per aandeel dit jaar. Cruciaal voor ons blijft de lage waardering tegen 8,5 keer de verwachte winst voor 2013 en 4,7 keer de verhouding tussen de ev (ondernemingswaarde) en de ebitda (bedrijfskasstroom). Dat blijft in de lijn van de Europese marktleider Yara International die een kostennadeel heeft (verwachte koers-winstverhouding ook 8,5; ev/ebitda 5,2). De opvallende korting ten opzichte van sectorgenoten, ondanks het energievoordeel, neemt af, maar is nog niet volledig weggewerkt. Vandaar dat CF Industries voorlopig dan ook in de voorbeeldportefeuille blijft (rating 2B). We mikken op een verkooplimiet in de buurt van 220 USD.

OVERZICHT KOOP- & VERKOOPINTENTIES

Thema Bescherming

Lyxor ETF Bear DJ Eurostoxx 50: weerstand op 2835 punten doorbroken; index op hoogste peil in 5 jaar

Lyxor ETF Short CAC40: weerstand op 4100 punten doorbroken; verkoop

Proshares Short QQQ:technologiebeurs Nasdaq op recordpeil, want start ’tapering’ is verdaagd

Proshares Short S&P500: tweede deel verkoop doorgevoerd

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

Boskalis: bekendmaking derdekwartaalcijfers op 15/11

Casino: Franse retailer is nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille

Standard Chartered: Britse bank haalt 90% van inkomsten uit Azië en Afrika; nieuwkomer

Volkswagen pref.: Volkswagen (preferente aandelen) is nieuwkomer in voorbeeldportefeuille

Thema (alternatieve) energie

Areva: ondertekende servicecontract met Amerikaans nutsbedrijf PSEG Nuclear

Fred Olsen Energy: bekendmaking derdekwartaalcijfers op 29/10

Schlumberger: koers loopt verder op; bekendmaking derdekwartaalcijfers op 18/10

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal blijven

Lumina Copper: we namen tegen 5,05 CAD 25% winst in drie weken op laatste aankoop van 250 aandelen aan 4 CAD; met resterende 1500 aandelen mikken op hoge verkoopprijs Taca-Taca-project

Lyxor Gold Bullion: verrassing dat ’tapering’ niet doorgaat, deed goudprijs opveren

Thema landbouw

CF Industries: bekendmaking derdekwartaalcijfers op 5/11 (zie boven)

Deere & Company: bekijkt alternatieven voor afdeling waterirrigatie

Tessenderlo: verkoop profielactiviteiten afgerond

Thema vergrijzing

– Sanofi: belangrijke nieuwsberichten op komst; middel tegen MS Aubagio goedgekeurd voor Europa

– Thrombogenics: Alcon/Novartis liet op een internationale Healthcare-conferentie duidelijk verstaan nog steeds volop in Jetrea te geloven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content