Goud blinkt weer

Janet Yellen, de voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, zou wel heel verrassend uit de hoek komen als ze op 15 juni een tweede renteverhoging zou aankondigen. En dus zagen we de goudprijs weer flink opveren.

De voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, Janet Yellen, zou wel heel verrassend uit de hoek komen als ze op 15 juni een tweede renteverhoging zou aankondigen. En dus zagen we de goudprijs weer flink opveren, nadat het Amerikaanse banenrapport voor de maand mei zo hard was tegengevallen. Het is duidelijk dat we onze posities in Franco-Nevada, iShares Silver Trust, Silver Wheaton, SPDR Gold Shares Trust en Van Eck Vectors Goldminers nog wel een tijd aanhouden. Bij Silver Wheaton werd het kwartaaldividend verrekend.


Tessenderlo: fusie geen thema meer

Uiteraard kwamen op de jaarvergadering van vorige week een aantal aandeelhouders van Tessenderlo Group terug op de mislukte fusie met Picanol tot één Belgische industriële groep Picanol Tessenderlo Group. Zo kwamen we te weten dat het prijskaartje voor Tessenderlo 1,3 miljoen EUR bedroeg en dat het momenteel geen thema meer is. In de zaal voelde je wel aan dat het fusieproject moeilijk lag bij de Tessenderlo-aandeelhouders. Maar ook bij de chemiegroep gaat het leven verder. 2016 wordt zeker geen gemakkelijk jaar, getuige de erg tegenvallende cijfers over het eerste kwartaal.

De omzet haalde niet de gemiddelde analistenverwachting van 439,8 miljoen EUR, maar bleef steken op 401,8 miljoen EUR (-0,7% tegenover eerste trimester 2015). Ook het cijfer voor de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda, ebitda zonder eenmalige elementen) bleef met 47,9 miljoen EUR (+1,9% tegenover eerste drie maanden 2015). Dat is ver onder de analistenconsensus van 60,9 miljoen EUR. De schuldige is de agrodivisie (-7,2% omzet; daling van de rebitda), die vorig jaar nog voor de fraaie toename van de omzet en de winst zorgde. De afdelingen Industriële oplossingen en Biovalorisatie voldeden wel aan de verwachtingen. Opmerkelijk is wel dat het management aangeeft dat, ondanks het zwakke eerste kwartaal, de jaardoelstelling van de stijging van de rebitda met 15 à 20% overeind blijft.

Niet dat we deze mindere resultaten hadden zien aankomen, maar gelukkig hadden we onze positie onlangs met een derde (50 aandelen) verlaagd als onderdeel van de afbouw van onze aandelenposities (zie nummer 15B). We keken uit naar bijkomende transacties van CEO Luc Tack rechtstreeks (via Symphony Mills) of onrechtstreeks (via Picanol, referentieaandeelhouder bij Tessenderlo) in Tessenderlo-aandelen en hebben die op beide niveaus gekregen. We zijn op onze wenken bediend. Samen hebben ze nu al afgerond 15 miljoen Tessenderlo-aandelen (op 42,9 miljoen) in bezit of iets meer dan 35%. Dat wil niet zeggen dat we meteen schitterende halfjaarcijfers 2016 te zien krijgen, wel dat vanuit een langetermijnperspectief periodes van koerszwakte kansen bieden om bij te kopen. Ook wij zullen de koersevolutie van nabij opvolgen, maar voorlopig vinden we het nog te vroeg om onze 50 verkochte aandelen terug te kopen (rating 2B).


OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Bescherming

Lyxor ETF Eurostoxx50 Short: opbouw positie werd verder uitgebouwd en is nu afgerond, ter bescherming van resterende Europese aandelenposities, want herstelbeweging beurzen lijkt afgelopen

Proshares Short qqq: inverse tracker op Nasdaq speelt in op verwachte daling van de technologiebeurs, gezien de hoge waardering; positie wordt mogelijk nog verder uitgebouwd


Consumptie middenklasse opkomende landen

Barco: kondigt overname aan van de Canadese onderneming MTT Innovation, specialist in geavanceerde projectietechnologie; Jan De Witte (ex-topmanager bij General Electric) zal Eric Van Zele als CEO opvolgen vanaf 1 oktober (update)


Energie

Uranium Participation:ontgoochelende koersevolutie door sterke daling intrinsieke waarde tot 4,63 CAD per aandeel op 31 mei door daling uraniumprijs

Velcan: jaarcijfers 2015 voldeden ruimschoots aan de verwachtingen; wel jammer van het tegenvallend nieuws uit Indonesië met het SukaRame- en Meureubo 2-project; uitkijken naar aankondiging over zonne-energie


Goud en metalen

Franco-Nevada: resultaten Q1 bleven wat onder de verwachtingen, maar op zich recordcijfers (update)

iShares Silver Trust: tracker op zilver, dat de afgelopen jaren nog veel meer is teruggevallen dan het goud; staat aan begin van een stierenmarkt; positieopbouw richting 5% is afgerond

Silver Wheaton: omzet in eerste kwartaal lag boven, maar winst per aandeel lag 2 dollarcent onder de verwachtingen (0,10 versus 0,12 USD)

SPDR Gold Shares: goudtracker; goud weer in stierenmarkt; de vraag naar goud is in het eerste kwartaal door massale aankopen door beleggers gestegen naar 1290 ton, een toename van liefst 21%; onlangs wel wat druk door hint van Fed naar nieuwe renteverhoging in juni (update)

Umicore: verkoopt haar Zink Chemicals-activiteiten aan OpenGate Capital tegen een bedrijfswaarde van 142,4 miljoen EUR; operatie normaal in tweede jaarhelft afgerond (update)

VanEck Vectors Gold Miners ETF: goudmijnen excelleren tot nu in 2016 door trendommekeer goudprijs, maar onlangs wat onder druk door vrees voor nieuwe renteverhoging in Verenigde Staten (update)


Landbouw

Potash Corp.: resultaten Q1 vielen tegen met verlaging van jaarprognoses tot gevolg; wel sprake van koersuitbodeming

Sipef: op de jaarvergadering bleek dat al ongeveer de helft van de palmolieproductie en twee derde van de rubberproductie van dit jaar vooruit verkocht is (update)

Syngenta: vriendschappelijk bod ChemChina tegen 465 USD per Syngenta-aandeel is verlengd tot 18 juli; voorlopig afwachten

Tessenderlo: op de jaarvergadering bleek duidelijk dat een fusie met Picanol niet meteen meer aan de orde; Luc Tack heeft via vennootschap Symphony Mills en via Picanol zijn belang in Tessenderlo verder opgetrokken (zie boven)


Vergrijzing

Ablynx: deed een kapitaalverhoging (private plaatsing) van 74,2 miljoen EUR tegen 13,40 EUR per aandeel (6% korting); kaspositie nu erg riant met bijna 300 miljoen EUR (update)

Bone Therapeutics: behandeling met Preob geeft statisch significant betere resultaten bij traag helende breuken zoals daling van risico op heupfractuur met 50%; kaspositie eind eerste kwartaal was 30,4 miljoen EUR

Fagron: eerste tranche kapitaalverhoging (131 miljoen EUR) afgerond; tweede, publieke tranche tegen 5,16 EUR per aandeel in verhouding 16 voorkeurrechten voor 5 nieuwe aandelen; we zullen intekenen, weldra bekendmaking intekenperiode; Balcaen heeft nog Fagron-aandelen bij gekocht tegen 7,40 EUR (update)

MDxHealth: koers blijft verder afglijden ondanks forse omzetgroei van 66% in eerste kwartaal, maar het verlies steeg ook tot 3,2 miljoen USD; er werd 6,6 miljoen USD cash verbrand, zodat kaspositie zakte tot 25,1 miljoen USD; jaardoelstellingen bevestigd van 30 tot 50% omzetgroei (update)

Goud blinkt weer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content