Essilor doet omzet groeien

De halfjaarcijfers van de Franse wereldleider in lenzen werden door de markt enthousiast onthaald.

Essilor maakte vorige week zijn halfjaarresultaten bekend. Daaruit kunnen we afleiden dat 2013 inderdaad een overgangsjaar was, zoals we hadden gehoopt toen we het aandeel opnamen in de voorbeeldportefeuille. In het eerste semester is opnieuw sprake van een aantrekkende omzet en de cijfers werden door de markt dan ook enthousiast onthaald. De Franse wereldleider in lenzen kon een omzetgroei met 7,9%, tot 2,78 miljard EUR, voorleggen, te vergelijken met de omzetgroei van 3,6% in het eerste kwartaal en van 1,5% vorig jaar. Ongunstige wisselkoersschommelingen hadden een negatieve impact van -4,7% (bij constante wisselkoersen dus +12,6%), terwijl de organische omzetgroei 3% bedroeg. Ook in de eerste helft van 2014 bleef Essilor overnames doen (acht acquisities).

Vorig jaar wist Essilor zijn wereldmarktaandeel in lenzen verder uit te breiden tot 37%. Het aandeel van de groeimarkten nam in het eerste halfjaar toe tot 25%, tegenover 21% van de groepsomzet in 2013, ondanks de negatieve wisselkoersontwikkelingen. Het recurrente bedrijfsresultaat (zonder eenmalige elementen; rebit) steeg met 11,4%, zodat de rebit-marge toenam van 18,3 naar 18,9%. De stijging van de winst per aandeel bleef beperkt tot 3,4% (van 1,49 naar 1,54 EUR per aandeel). De vrije kasstroom maakte een spectaculaire sprong van 43%, tot 245 miljoen EUR. Samengevat: een sterk eerste semester.

Het management verhoogt zijn ambitie voor de omzetontwikkeling van 10 à 12% omzetgroei (bij constante wisselkoersen) tot 13% en een licht hogere marge van 18,6%. Het dividend zal dus voor het tweeëntwintigste jaar op rij worden verhoogd. Dit groeiaandeel blijft ‘koopwaardig’ (rating 1A) en is een basiswaarde in het thema vergrijzing van de voorbeeldportefeuille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content