Daar is het resultatenseizoen

De bekendmaking van de cijfers over het derde kwartaal draait op volle toeren.

Ook voor de aandelen in de voorbeeldportefeuille bereiken we dezer dagen een piek in de bekendmaking van de kwartaalcijfers. We zullen er enkele weken over doen om ze allemaal voor te stellen. De belangrijkste, die de meeste invloed hadden op de koersevolutie van de portefeuille, komen het eerst aan bod.

De aankooplimieten overtreffen de kaspositie. Vanzelfsprekend worden enkel de limieten uitgevoerd waarvoor de liquiditeiten beschikbaar zijn, en in de volgorde dat de limieten worden bereikt. Als alle limieten worden uitgevoerd, bouwen we onze positie in de tracker Proshares Short QQQ af om de aankoop alsnog te doen doorgaan.

De koers van Areva was voor de tradingupdate over het derde trimester al in erg goeden doen. De aanleiding daarvoor was de aankondiging, onder meer door EDF en Areva, dat ze de nieuwe kerncentrale in Hinkley Point in Zuidwest-England mogen bouwen – de eerste Britse kerncentrale sinds 1995. Het project heeft een kostprijs van maar liefst 16 miljard pond (GBP) en zal ongeveer tien jaar in beslag nemen. Ongeveer 10% van de contractwaarde (1,6 miljard GBP) komt toe aan Areva, dat voor de levering van de reactoren zal zorgen.

De tradingupdate van de Franse nucleaire producent geeft aan dat er na negen maanden sprake is van een omzetgroei van 4,7% tot 6,85 miljard EUR, of zelfs 7,6% organisch (zonder rekening te houden met overnames en desinvesteringen) tegenover de eerste negen maanden van 2012. De organische groei in de nucleaire operaties bedraagt 9,9%, met veruit de beste prestatie voor de uraniummijnactiviteiten (31,8% organische groei). De ontgoocheling kwam van de kleinste afdeling hernieuwbare energie, waarvan de omzet bijna met een kwart (24,6%) is teruggevallen. Cruciaal is en blijft het orderboek van 42 miljard EUR of vier à vijf jaar omzet.

De koers van Areva is eindelijk wakker geschoten en klom afgelopen week naar het hoogste peil van het afgelopen jaar. We denken dat er nog meer in zit, zodra de uraniumprijs zich herstelt. Vandaar dat het advies ‘koopwaardig’ (rating 1C) overeind blijft.

UCB heeft met zijn tussentijdse verklaring over het derde kwartaal de twijfels verder kunnen wegnemen. De verkoopcijfers bewegen zich in de lijn van de verwachtingen. UCB beschikt over drie nieuwe stergeneesmiddelen: Cimzia (een behandeling voor de ziekte van Crohn en reumatoïde artritis), Vimpat (epilepsie) en Neupro (ziekte van Parkinson en het rustelozebenensyndroom). De drie nieuwkomers samen haalden in de eerste negen maanden een omzet van 847 miljoen EUR, of 27% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De verkoopcijfers lagen 27% hoger bij Cimzia (423 miljoen EUR), 24% bij Vimpat (294 miljoen EUR) en 40% bij Neupro. De omzet van Keppra zakte 18% tot 532 miljoen EUR. Vooral in Europa was er een duik in de verkoop (-33%). De jaardoelstellingen van een omzet van 3,4 miljard EUR en een winst per aandeel van 1,90 tot 2,05 EUR werden nog eens bevestigd.

UCB is een groeiaandeel voor de komende jaren en bovendien een kansrijk overnamedoelwit. Daarom blijven het aandeel via Tubize bespelen in de voorbeeldportefeuille (rating 1B).

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Thema bescherming

Proshares Short QQQ: bescherming wordt mee afgebouwd afhankelijk van de kansen die zich aandienen

Thema consumptie middenklasse opkomende landen

Alstom: nieuwkomer in de voorbeeldportefeuille; kwartaalcijfers op 6/11

Bolloré:dochter Blue Solutions (elektrische batterijen voor elektrische wagens) wordt naar de beurs gebracht

Boskalis: rondt verkoop Dockwise Yacht Transport af; kwartaalcijfers op 15/11

Casino: Franse retailer wist te overtuigen met de omzetcijfers voor het derde kwartaal

Michelin: kwartaalcijfers op 28/10

Standard Chartered: Britse bank haalt 90% van inkomsten uit Azië en Afrika; nieuwkomer

Volkswagen pref.: kwartaalcijfers op 30/10

Thema (alternatieve) energie

Areva:won mee het contract voor bouw nucleaire centrale in England (zie elders); kwartaalcijfers op

Fred Olsen Energy: kwartaalcijfers op 29/10

Schlumberger: cijfers opnieuw boven de verwachtingen; koersklim gaat verder

Thema goud en metalen

Anfield Nickel: kansen op deal nemen weer toe; koers blijft op dieptepunt

Lumina Copper:Argentijnse verkiezingen van afgelopen zondag moeten katalysator zijn in verkoopproces voor Taca Taca-project en moeten koers doen heropleven

Lyxor Gold Bullion:goudprijs stijgt weer, maar vooral in USD; tapering wellicht verdaagd naar 2014

Thema landbouw

CF Industries: uitblinker op dit moment; kwartaalcijfers op 5/11

Deere & Company: cijfers vierde kwartaal en jaarcijfers 2012-2013 op 20/11

Tessenderlo: markt duidelijk benieuwd naar tradingupdate derde kwartaal op 13/11

Thema vergrijzing

Sanofi:kwartaalcijfers op 30/10

Thrombogenics:Britse controleautoriteiten bevelen terugbetaling Jetrea aan; kwartaalcijfers op 7/11

Tubize (fin):tradingupdate lag in lijn van de verwachtingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content