De Federal Reserve heeft de ongerustheid die al enige tijd de westerse aandelenmarkten treft, duidelijk niet weggenomen. Eerder lijkt het erop dat een renteverhoging de gemoederen had kunnen bedaren

Solvay is door de combinatie van de internationale onzekerheid en zijn aanstaande kapitaalverhoging zwaar onderuitgegaan en gezakt tot het laagste peil van het jaar. Vandaar dat we toch aan bodemvissen willen doen met een eerste positie, die we tijdens de kapitaalverhoging kunnen aanvullen.

Een andere factor is dat het totale vertrouwen in de centrale banken toch wat afbrokkelt. De kritiek op de Fed neemt toe, en dat verhoogt de kansen dat het goud en de goudmijnen hun uitbodemingsproces aan het afronden zijn. We gaan heel geleidelijk posities voor de lange termijn innemen. Met eerst leggen we weer een aankooplimiet voor Market Vector Goldminers. Op korte termijn zijn nog aanzienlijke schommelingen nodig.

Barco: goedkoop, maar niet gewild

In de eerste maanden van het jaar brak de portefeuillewaarde Barco eindelijk uit boven 60 EUR dankzij beter dan verwachte resultaten. Maar het bleek nog niet de definitieve doorbraak te zijn voor de visualisatiespecialist. De hele heisa rond China bracht de Barco-koers terug naar het startpunt van het jaar en naar een koersniveau dat we de voorbije jaren nog gezien hebben. De omzet in de eerste zes maanden kwam uit op 506,2 miljoen EUR, een toename met 16,6% tegenover het eerste semester van 2014 (+14,6% in eerste drie maanden).

Barco wijzigde de boekhoudkundige verwerking van kosten voor onderzoek en ontwikkeling (O&O). De aangepaste bedrijfskasstroom (ebitda) kwam uit op 40,5 miljoen EUR, ook flink beter dan de 22,3 miljoen EUR uit het eerste halfjaar van vorig jaar. Het betekent dat de ebitda-marge met 290 basispunten (2,9%) is toegenomen, tot 8,0%. De bedrijfswinst (ebit) steeg naar 7,5 miljoen EUR en de nettowinst bedroeg zelfs 51,7 miljoen EUR, maar daarvan was 46,3 miljoen EUR eenmalig (de afronding van de verkoop van de defensieafdeling). Het orderboek stond op 30 juni op 333,2 miljoen EUR of 31,1 miljoen EUR hoger dan begin dit jaar.

Allemaal positieve elementen, maar de markt vreest dat de neergang in China de West-Vlaamse technologieonderneming ook omzet gaat kosten. Vanuit beleggersstandpunt is er echter de vaststelling dat het aandeel erg goedkoop noteert, tegen 1,1 keer de boekwaarde, amper 5,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) en met een verwacht dividendrendement van meer dan 3% bruto. En dan hebben we nog de stevige nettokaspositie niet in rekening gebracht: 187,7 miljoen EUR eind juni op 735 miljoen EUR beurskapitalisatie. De erg lage waardering spoort blijkbaar alleen de referentieaandeelhouder Van de Wiele (Charles Beauduin), die vorig jaar het Gimv-belang overkocht, aan om zijn participatie nu al tot boven 13% te tillen.

In afwachting van de tradingupdate over het derde kwartaal (21 oktober) blijven bij onze faire waarde van 68 EUR per aandeel. Blijkbaar willen beleggers ook meer dynamiek zien in de overnamepolitiek. Tot nog toe werd enkel 18,5 miljoen USD betaald voor de aankoop van Advan, een producent van hoogwaardige LCD-displays. Ongewijzigd advies op koopwaardig (rating 1B).

OVERZICHT KOOP- EN VERKOOPINTENTIES

Consumptie middenklasse opkomende landen

Adidas: resultaten in lijn met de verwachtingen

Barco: referentieaandeelhouder Van de Wiele heeft belang opgetrokken tot boven 13% (zie boven)

CMB: Saverco (Marc Saverys) biedt voorwaardelijk 16,2 EUR per aandeel; positie gehalveerd (update)

Cosan: positie werd opgevoerd

DSM: voert nieuw kostenbesparingen van 125 à 150 miljoen EUR door

LafargeHolcim: wil voor 1,75 miljard EUR obligaties inkopen

Volkswagen: dochter Seat gaat tot 2019 3,3 miljard EUR investeren

Energie

Ganger Rolf: resultaten Q2 gebukt onder waardeverminderingen bij Fred Olsen Energy

Peabody Energy: voert omgekeerde aandelensplit door (1 nieuw per 15 bestaande aandelen) op 30 september

PNE Wind: cijfers Q2 vielen mee; wachten op nieuwe raad van bestuur

Uranium Participation: Japan heeft eindelijk eerste kernreactor heropgestart

Velcan: goede halfjaarcijfers; koers nog steeds onder kaspositie (update)

Goud en metalen

ArcelorMittal: degelijke cijfers Q2; positie werd verhoogd

First Quantum Minerals: koers blijft onder druk; positieverhoging

Umicore: ambitieuze doelstellingen richting 2020; aankooplimiet (update)

Vale: positie werd aangevuld

Landbouw

Asian Citrus: jaarresultaten op 25 september, stevig verlies verwacht (update)

Potash Corp.: winstdaling in Q2; verlaging winstverwachting 2015

Suedzucker: suikerprijs bijzonder laag

Syngenta: koersherstel na aankondiging dat voor 2 miljard USD aandelen zullen worden ingekocht

Tessenderlo: voorzichtige prognose 2de jaarhelft zet koers tijdelijk onder druk

Vergrijzing

Ablynx: gaat caplacizumab verder zelf ontwikkelen; resultaten 1H in lijn

Bone Therapeutics: halfjaarcijfers op 22 september (update)

Fagron: nam ABC Chemicals over; CEO Van Jeveren verlaagt autonome jaarlijkse groei van 10 naar 8%

GlaxoSmithKline: verkocht experimenteel MS-middel aan Novartis

MDxHealth: doet overname van sectorgenoot in Nederland voor 8 miljoen EUR; terugbetaling ConfirmMDx door Tufts Health Plan in VS (update)

Vertex Pharmaceuticals: beter dan verwachte cijfers Q2

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content