Volatiliteit op Europese obligatiemarkten kan deze week groot blijven

Giuseppe Maraffino, strateeg bij Barclays Plc in Londen, denkt dat de volatiliteit op de Europese obligatiemarkten deze week groot kan blijven. Niemand is zeker in welke richting de huidige crisis gaat evolueren, zeker tegen de achtergrond van de veiling donderdag van Spaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar.

De spread tussen Duitse en Spaanse staatsobligaties met deze looptijd bereikte gisteren een piek op 430 basispunten, tegenover 356 basispunten op 30 maart. Het rendement op Duitse staatsobligaties viel terug tot in de buurt van de historische bodem.

Vooral de handel in Spaanse staatsobligaties verliep maandag erg chaotisch, er was sprake van een grote volatiliteit bij obligaties van alle looptijden. De koersen van Spaanse staatsobligaties zijn tot dusver dit jaar met 2,10%. Ter vergelijking: de Italiaanse zijn met 8,90% gestegen.

Ingreep ECB kan spanning nog doen toenemen

De roep wordt groter om de Europese Centrale Bank te doen ingrijpen, maar deze strategie kan echter ook een averechts effect hebben. Hoe groter de posities de ECB in overheidsobligaties aanhoudt, hoe groter de privé-sector de kansen op een default zal inschatten.

Bij Credit Agricole is rentestrateeg Peter Chatwell van mening dat de centrale bank daarom ditmaal zeer omzichtig te werk zal gaan. Het ziet er namelijk naar uit dat bijkomende aankopen door de centrale bank minder effect gaan hebben dan vorig jaar het geval was.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content