Voeding is de toekomst, hou Nutreco in de gaten

Het aandeel van Nutreco is erin geslaagd aan de berenmarkt te ontsnappen: in de afgelopen 12 maanden steeg de koers met 17,86% t.o.v. een verlies van 14% voor de AEX-index van Amsterdam. Het aandeel profiteert volgens Arnaud Delaunay van Leleux van zijn status als defensief aandeel want het maakt deel uit van de voedingssector.

Die sector is samen met de gezondheidssector de enige die op de beurs beter kon presteren dan het marktgemiddelde. Uit de resultatenpublicatie hebben we geleerd dat het bedrijf een omzetstijging met 10,8% realisteerde (+5% autonoom) en een stijging met 24% van de EBITA die voor de eerste keer boven de 100 miljoen euro uitkwam (vóór uitzonderlijke elementen).

Elk van de belangrijkste bedrijfsdivisies zag zijn activiteiten toenemen: de productie van diervoeding (47% van de omzet) zag zijn EBITA met 22% toenemen en de productie van visvoeding (34% van de omzet) met 25%.

Nog indrukwekkender: de winst per aandeel stijgt met 46% tot 1,78 euro tegen 1,22 euro in de eerste helft van 2011. De afscheidnemende CEO Wout Dekker kan dan ook met de nodige trots de deur achter zich toetrekken nu hij voor de laatste keer de resultaten van dit bedrijf meedeelde! Delaunay voegt er nog aan toe dat door de seizoensgebonden activiteit van de productie van visvoeding het grootste deel van de omzet in het tweede halfjaar gerealiseerd wordt.

Eén basisbehoefte: voedsel!

Met de toegenomen groei van de wereldbevolking (9 miljard mensen in 2050 tegen 7 miljard mensen vandaag), de middenklasse (1,2 miljard mensen in 2030 tegen 400 miljoen mensen nu) en een groeiende vleesconsumptie (+30% tegen 2030) zijn de toekomstperspectieven ideaal voor Nutreco dat zich richt op één van de basisbehoeften van de mens: voedsel.

Het is dan ook niet verwonderlijk om te vernemen dat dit bedrijf gevestigd is in China en daar een centrum voor aquacultuur ontwikkelt om het groeipotentieel (dat 10% bedroeg in de afgelopen 5 jaar) op peil te houden.

Noch is het onverwonderlijk dat de groep de aanwezigheid in twee zeer grote landen verder versterkte: Brazilië en Rusland. In Brazilië werd het belang in Fri Ribe verder opgetrokken en het bedraagt nu 97% van de aandelen.

Daarnaast werd in dat land Bellman Nutriçao Animal overgenomen, een producent en leverancier van diervoeders voor herkauwers.

In Rusland legt het bedrijf zich momenteel toe “op de bouw van een nieuwe fabriek” voor diervoeders die in het najaar van 2012 operationeel zal zijn. Een belangrijke troef om van de groei in dat land van meer dan 140 miljoen inwoners te profiteren.

Goede zichtbaarheid

De halfjaarresultaten zorgen dus voor een positieve bevestiging van de strategie van de groep en zijn een goed voorteken voor deze van het 2012.

Want ondanks de onzekere economische en financiële omgeving verwacht Nutreco dat de EBITA (vóór uitzonderlijke elementen) ongeveer 260 miljoen euro zal zijn in 2012 tegen 231,6 miljoen euro in 2011.

Met een activiteit die een goede zichtbaarheid op de kasstromen geeft (een luxe op dit moment!), verwacht het bedrijf nu al een EBITA van 400 miljoen euro in 2016.

Uit de waardering leren we dat het aandeel nog steeds goedkoop is met een K/W van 11 tegen een gemiddelde van 14 voor de laatste 5 jaar en 12,5 voor sector.

De ratio koers/boekwaarde noteert aan 2 maar wordt natuurlijk verklaard door het rendement op het eigen vermogen van 16% en door een zeer lage schuldgraad (17% eind 2011). Gebruik een koersterugval naar de zone van 55 – 56,50 euro om een positie in Nutreco op te bouwen, zo sluit Delaunay af.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content