Vincent Van Dessel (Euronext Brussel): ‘Speculatietaks treft vooral handel in kleine aandelen’

Vincent Van Dessel (Euronext) © Belga

Volgens Vincent Van Dessel, topman van Euronext Brussel, kan de speculatietaks in de huidige vorm best zo snel mogelijk worden opgedoekt.

Als een verrassing komt het niet. De speculatietaks die de federale regering begin dit jaar heeft ingevoerd, blijkt vooral een negatief effect te hebben op de handel in zogenaamde ‘small caps’ en ‘mid caps’, de aandelen van kleine en middelgrote bedrijven. De halfjaarcijfers van Euronext Brussel laten dinsdag een daling van de handelsvolumes zien van respectievelijk 56 procent en 13,8 procent tegenover vorig jaar. Het beursbedrijf pleit voor een snelle herziening van de omstreden speculatietaks.

Hoger volume

Globaal deden de handelsvolumes op Euronext Brussel het in de eerste jaarhelft niet zo slecht. Integendeel, met een gemiddelde van 520 miljoen euro per dag, ligt het volume iets hoger dan vorig jaar (514 miljoen) en een pak hoger dan de jaren 2009-2014. Het aantal transacties lag met gemiddeld 82.706 per dag zelfs op een nieuw absoluut record.

Volatiel

De beurskoersen waren het afgelopen jaar erg volatiel, vooral in de twee eerste maanden en in de periode rond het brexit-referendum. Grote, vooral Britse investeerders, vinden nog steeds de weg naar Euronext Brussel. Maar zij worden dan ook niet getroffen door de speculatietaks, die enkel geldt voor de Belgische brokers.

Andere vorm van taks

De omzet van beurshandelaars die actief zijn voor de kleine belegger, is gehalveerd van gemiddeld 6 miljoen euro per dag tegenover ruim 13 miljoen vorig jaar. “En net dit kanaal is enorm belangrijk voor de kleine aandelen op Euronext Brussel. Zij zijn minder in trek bij buitenlandse en institutionele beleggers”, verduidelijkt Euronext-voorzitter Vincent Van Dessel. Hij pleit dan ook voor een snelle vervanging van de speculatietaks.

Als de financiële transactietaks er komt, zou die uitgebreid kunnen worden naar buitenlandse tussenpersonen. “Hiermee wordt geld mogelijk gerepatrieerd”, luidt het, wat de Belgische brokers ten goede moet komen. Aan de andere kant kan de roerende voorheffing aangepast worden aan de omvang van bedrijven waarin aandelen worden verhandeld. “Hoe kleiner de onderneming, hoe kleiner de roerende voorheffing”.

Tot slot wil Van Dessel het fiscale voordeel van het spaarboekje graag uitgbereid zien naar een ‘korf’ van producten waarin wordt geïnvesteerd. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content