Danny Reweghs

Vijf thema’s die beleggers de komende maanden zeker niet mogen negeren

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

We mikken op betere beurzen de rest van het jaar dan in de eerste helft. We schetsen een aantal thema’s die volgens ons zullen uitblinken de rest van het jaar en wellicht ook nog langer. Voor een aantal thema’s zijn we al een tijdje positief, maar er zitten ook een aantal nieuwe favorieten bij.

Thema 1: Landbouw

We denken dat de rest van het jaar, maar ook en vooral de volgende jaren de landbouwsector zich zal kunnen herstellen. Aan de lange termijnperspectieven is de jongste jaren niks veranderd. Toch zagen we tussen 2011 en vandaag forse prijsdalingen voor de landbouwgrondstoffen omdat de oogsten erg meevielen. Weerfenomeen El Nino, mogelijk gevolgd door ‘zusje’ La Nina kan/kunnen voor minder goede oogsten zorgen. Voor heel wat gewassen zien we al een begin van prijsherstel en dat biedt zo herstelkansen voor aandelen uit de landbouwsector. Een consolidatiebeweging in de sector valt ook te verwachten.

Thema 2: Edelmetalen

Goud en zilver zaten in een neerwaartse spiraal sinds voorjaar 2011 tot begin dit jaar. Beleggers waren vol vertrouwen dat centrale bankiers de problemen zouden oplossen. Maar dat vertrouwen is duidelijk over het hoogtepunt heen. De groeiproblemen zijn niet opgelost en de combinatie van minder vertrouwen en groeitwijfels heeft de comeback van de edelmetalen ingeluid. Er was al een fraaie klim in de eerste zes maanden, maar we denken dat de herstelbeweging zich ook in het tweede semester zal doortrekken.

Thema 3: Opkomende markten

Het jaar begon dramatisch voor de westerse beurzen door een zware terugval van de Chinese beurzen. De aandelenmarkten van de opkomende markten gingen dus andermaal nog meer onderuit dan de westerse beurzen, waardoor de verschillen op 5 jaar opliepen tot bijna 60 procent. Maar we zouden tijdens het eerste kwartaal wel eens een meerjarenbodem gevormd kunnen hebben. Het herstel sindsdien is duidelijk aanwezig zodat we denken dat we de bodem gepasseerd zijn. De opkomende markten presteren momenteel dan ook beter dan de westerse beurzen. We gaan hierop dus opnieuw inspelen. Voor de rest van het jaar, maar ook al richting 2017 en later.

Thema 4: Basismetalen en olie

2016 begon eveneens met een scherpe val van de olieprijs en een verdere daling van de metaalprijzen. Ook daar lag China aan de basis van de miserie. Maar tijdens de zomermaanden kunnen we besluiten dat meer dan waarschijnlijk precies aan het begin van dit jaar ook hier een bodem voor meerdere jaren werd gevonden. Vandaar dat we ook hier uitkijken naar het innemen van nieuwe posities of posities die we voorheen al een keer hebben gehad.

Thema 5: Japan

Het negativisme rond Japan blijft bijzonder groot. We denken echter dat er een nieuwe fase komt in de herstelbeweging van de Japanse beurs omdat bijkomende ondersteuning nodig is om de economie te lanceren en de strijd tegen deflatie door te trekken. Een ’tegendraadse’ keuze.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content