Vijf stellingen over beursjaar 2018

. © Nuthawut Somsuk (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Het jaar 2017 mag voor aandelenbeleggers zeker gezien worden. Degelijke prestaties op de Europese beurzen en heel sterke performances van Wall Street en de opkomende markten. Het wordt niet vanzelfsprekend het in 2018 beter te doen. Het zal er dan ook op aankomen de juiste keuzes te maken. We hopen u op de goede weg te zetten met volgende vijf stellingen over het beursjaar 2018.

1. Het economische plaatje ziet er beter uit dan het beursplaatje voor 2018

De voorbije jaren hebben de beurzen het veel beter gedaan de economie. Daarbij uiteraard geholpen door de centrale banken die de rente kunstmatig laag hebben gehouden en beleggers meer en meer deed overstappen van obligaties naar aandelen.

Voor 2018 zijn de economische vooruitzichten bijzonder gunstig. Het zou best nog beter kunnen worden dan 2017 en dus het beste economische jaar voor de wereldeconomie van het afgelopen decennium worden. Maar dat betekent nog niet automatisch dat de beurzen ook opnieuw een prima jaar zullen kennen.

2. Het is nog te vroeg om pessimistisch te worden over de beurzen

Enige voorzichtigheid is zeker geboden. De bitcoin, de technologiehausse op Wall Street, de aanhoudende stijging in 2017 zonder noemenswaardige terugval, … Het zijn allemaal tekenen dat de beurzen aan het oververhitten zijn en op korte termijn blijven we uitgaan van een tussentijdse, milde correctie die we al in het laatste kwartaal van 2017 hadden verwacht.

Maar we denken niet dat meteen een crash voor de deur staat. We verwachten eerst nog een verdere klim vanaf het voorjaar tot (minstens) de zomer met nieuwe pieken. Naarmate het jaar echter vordert, zal het steeds gevaarlijker worden en nemen de kansen op een eerste, stevige correctie in jaren fors toe.

3. Aandelen zijn te verkiezen boven obligaties

We beseffen dat we daarmee een open deur intrappen. Die stelling geldt alvast voor de eerste jaarhelft, maar wellicht niet voor het volledige jaar. Want noemenswaardig potentieel voor obligaties zien we echt niet meer door de gunstige economische omgeving en de geleidelijke ommekeer in het monetair beleid, waarbij centrale banken in de loop van 2018 voor het eerst in vele jaren geld uit het financieel systeem zal worden gehaald.

4. Verkies Europese en Japanse aandelen boven Amerikaanse en groeilandenaandelen

Europese boven Amerikaanse waarden verkiezen, is u ook al vaker aangeraden. Maar alvast de volgende maanden ziet het er goed uit voor de Europese beurzen met de verwachting dat de dollar relatief stabiel zal blijven tegenover de euro en er nog een aantal overnameverhalen in Europa te verwachten zijn. De Japanse klim hebben de meeste huizen gemist en ze beginnen er nu pas naar te kijken. Door onze terughoudendheid ten aanzien van China delen we het ruim verspreiden optimisme met betrekking tot de opkomende markten minder.

5. Verkies waarde (value) boven groei (growth)

De voorbije jaren hebben groeiwaarden het veel beter gedaan dan waarde-aandelen. Dat heeft die eerste categorie ook doorgaans een erg hoge waardering meegegeven in absolute en relatieve termen. Naarmate er meer onzekerheid en meer hoogtevrees zal komen, zullen de waarde-aandelen het steeds meer gaan overnemen van de groeiwaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content