Verstoringen op de markt voor obligaties
Volgens onderzoek van Bank of America is het verschil in risico-opslag tussen obligaties die voor 5% of meer van het uitstaande bedrag in trackers zijn opgenomen en obligaties waarvoor dit niet geldt, opgelopen tot ruim 200 bps.
Daarnaast is volgens Theodoor Gilissen Bankiers het verschil tussen leningen met een uitstaand bedrag hoger dan USD 400 mln en lager dan USD 400 mln opgelopen tot het hoogste niveau sinds begin 2009, volgens Bloomberg.
Dit betekent dat obligaties van dezelfde debiteur en met een vergelijkbare looptijd in toenemende mate een rendementsverschil hebben in het voordeel van de kleinere leningen.
Beleggers hebben vaak een voorkeur voor de meest liquide obligaties omdat de kosten om te handelen normaal gesproken lager zijn (de bied-laat spread) en posities makkelijker verkocht kunnen worden.
Daarbij speelt de ervaring van 2008 een grote rol, toen beleggers vastzaten aan beleggingen omdat de markt was opgedroogd.
Een andere reden van de verstoring is dat ETF’s vaak gehouden zijn aan een minimale omvang van een lening, omdat deze alleen dan in de index wordt opgenomen die gevolgd wordt. De twee grootste Amerikaanse High Yield ETF’s, van Blackrock en State Street, hebben gezamenlijk een beheerd vermogen van ca USD 29 mrd.
Deze ontwikkelingen geven aan dat de hoge instroom voor verstoringen zorgt en dat risico’s mogelijk niet goed ingeprijsd worden.
Voorlopig blijft de stemming op de High Yield markt positief en stroomt er nog steeds geld naar toe, maar forse uitstroom zou juist in de grote leningen voor volatiliteit kunnen zorgen.
In tegenstelling tot de markt voor Investment Grade bedrijfsobligaties, die in de maand tot nu toe zowel in Europa als de VS een licht verlies laat zien door de gestegen rente op staatsobligaties, doet High Yield het volgens Theodoor Gilissen Bankiers nog goed.
De risico-opslag van de Barclays Global High Yield index, waar het gros van de bedrijven Amerikaans is, is deze maand met 40 bps gedaald naar 462 bps; het laagste niveau sinds april 2011.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier