Verschillen in wereldeconomie worden steeds duidelijker
Het beeld in Azië is volgens Theodoor Gilissen Bankiers wisselend. De Japanse economie kromp in het derde kwartaal met 3,5% op jaarbasis na +0,7% in het tweede kwartaal.
Investeringen en bestedingen staan onder druk en de export heeft te lijden van de hoge koers van de yen, de economische afzwakking wereldwijd en de verslechterde verhoudingen met China.
Het vierde kwartaal zal nauwelijks verbetering opleveren, waardoor Japan een derde recessie sinds 2008 doormaakt. De Chinese export daarentegen verbeterde in oktober met 11,6%.
De import bleef daarentegen met een stijging van 2,4% achter bij de verwachtingen. Daardoor is het handelsoverschot verder toegenomen en kunnen andere exporteurs minder profiteren.
De ontwikkeling van de geldhoeveelheid viel sterk tegen, hetgeen ook aan kan geven dat de binnenlandse ontwikkeling tegenvalt. Later in de week komt waarschijnlijk de bevestiging wie de nieuwe leiders van China zijn.
Weer nieuws uit crisislanden
Gisteren begon een zesde evaluatie van Portugal, terwijl het andere steunland Ierland woensdag met de begroting naar buiten komt. Op woensdag en vooral donderdag blijkt met hoeveel de economie in de eurozone is gekrompen.
De verwachtingen gaan volgens Theodoor Gilissen Bankiers uit van een krimp van 0,1% op kwartaalbasis, terwijl Griekenland en Portugal mogelijk meer dan 1,5% terugvallen.
Voor Nederland wordt ook een krimp voorzien terwijl Duitsland en Frankrijk vrijwel stabiliseren. De industriële productie van Europa, die op vandaag komt, zal een verslechtering aangeven van bijna 2%.
Donderdag komen de inflatiecijfers. Voor de eurozone wordt rond de 2,5% verwacht, voor de VS rond de 2,2%. Vanuit de VS zijn de detailhandelsverkopen van belang.
In oktober zullen deze naar verwachting licht krimpen, maar exclusief auto’s iets toenemen. Ook de notulen van de Fed kunnen interessante informatie over de economie bevatten, net als de Empire State index en de Philadelphia Fed.
De week eindigt met de Amerikaanse industriële productie en bezettingsgraad. De productiegroei zwakt iets af en de bezettingsgraad stabiliseert.
Alle cijfers zullen door de orkaan Sandy zijn beïnvloed. Verder kunnen hopelijk onderhandelingen over de begroting gestart worden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier