Verschil in prijs tussen verschillende olievariëteiten blijft opvallend groot

Sinds begin 2011 is volgens Belfius Reserach de prijs van Brent aanzienlijk beginnen verschillen van de WTI. Momenteel beloopt het verschil ongeveer 23 USD per vat, wat uitzonderlijk groot is.

Volgens specialisten is een van de verklarende factoren de zeer sterk toegenomen olieproductie uit goedkope schalie-olie in de VS.

De schatting van het “International Energy Agency” inzake de groei van de wereldwijde vraag naar petroleum werd neerwaarts bijgesteld met 0,7 miljoen barrels per dag tot 89,7 miljoen barrels per dag in 2012, maar voor 2013 bleef de groei gehandhaafd op 0,8 miljoen barrels per dag tot 90,5 miljoen barrels per dag. Aan de basis hiervan lagen de nieuwe (verlaagde) groeiprognoses van het IMF.

Bijna 60% van olieproductie afkomstig van OPEC

Volgens het agentschap zou de totale olieproductie 90,8 miljoen barrels per dag bedragen in 2012, waarvan 58,3% in niet-OPEC landen en 41,7% in de OPEC-landen. Er kwam meer aanbod uit Irak en Libië ter compensatie van een verminderd aanbod uit Nigeria en Iran.

Einde augustus beliepen de totale commerciële olievoorraden in de OESO-landen 2674 miljoen vaten, wat goed was om het toekomstige verbruik te dekken voor 58,4 dagen en 0,4 dagen hoger lag dan de gemiddelde voorziening over de laatste vijf jaren. Dit is dus een comfortabele positie en men verwacht niet dat deze voorraden sterk zouden afnemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content