Verhoogd koersdoel Schlumberger

SG Private Banking verhoogde het koersdoel voor Schlumberger van 55 tot 65 USD. Op basis van de consensuswinstschatting van 2,58 USD per aandeel voor 2009 impliceert dit een koers-winstverhouding van 25, in lijn met het langetermijngemiddelde.

Over het voorbije jaar zijn de winstschattingen nagenoeg voortdurend neerwaarts herzien. SG Private Banking meent dat deze nu een bodem bereikt hebben.

Een winst per aandeel van 2,58 USD in 2009 zou een winstdaling inhouden van bijna 45%. In het eerste kwartaal kwam de winst per aandeel 26% onder het niveau van vorig jaar uit. Door de val van de olieprijs verlaagden de oliebedrijven hun investeringsbudgetten.

Door de hierdoor ontstane overcapaciteit bij de oliedienstenleveranciers zijn die hun prijszettingskracht verloren. De vraag-aanbodsituatie op de oliemarkt blijft echter gespannen, waardoor er bij een herneming van de vraag snel weer extra geïnvesteerd zal moeten worden.

Dit zal volgens SG Private Banking leiden tot meer activiteit voor de oliedienstenbedrijven. Het herstel zal evenwel sterk verschillen per regio en per marktsegment.

Als grootste speler zijn de activiteiten van Schlumberger evenwichtig gespreid over regio’s en activiteiten. Oliebedrijven zullen hun investeringsbudgetten niet opnieuw laten ontsporen.

Een terugkeer naar de marges van weleer verwacht SG Private Banking dan ook niet voor de oliedienstenleveranciers. Schlumberger heeft het aantal werknemers reeds met 5% gereduceerd en het personeelsbestand zal nog eens met hetzelfde percentage verlaagd worden.

De variabele kosten werden reeds sterk teruggedrongen en SG Private Banking verwacht dat in de loop van het jaar ook de vaste kosten zullen aangepakt worden. Financieel staat Schlumberger heel sterk.

Het eerste kwartaal werd afgesloten met een nettoschuld van amper 1,5 mld USD. Dit moet de groep niet enkel in staat stellen om de crisis door te komen, maar ook om dividenden te blijven betalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content