Verenigde Staten blijven lichtpunt in de wereldeconomie

Op basis van de futures gaan de Amerikaanse beurzen straks lager openen, de futures op de S&P 500 wijzen in de richting van een verlies van ongeveer een kwart procent voor de S&P 500. Afgelopen vrijdag viel de reactie van de beleggers op de Amerikaanse werkloosheidscijfers voor de maand september tegen.

De Verenigde Staten blijven een lichtpunt in de wereldeconomie, zo verklaarde afgelopen weekend uit de evolutie van de TIGER (Tracking Indices for the Global Economic Recovery index). Deze index wordt opgesteld door Brookings Institution en de Financial Times.

In de VS zijn de economische indicatoren en het consumentenvertrouwen zijn weliswaar verslechterd, maar staat tegenover dat de financiële markten relatief sterk blijven. De financiële component van de TIGER bereikte dan ook het hoogste niveau sinds juni 2011.

FED kan na afloop van ‘operatie Twist’ een nieuw programma starten

Uit de Verenigde Staten en Japan kwamen vorige week geen beleidswijzigingen, maar de verwachting is wel volgens ABN Amro dat de Federal Reserve na december, als ‘operatie Twist’ afloopt, een nieuw programma zal starten.

Wellicht zal de zinsnede dat de rente tot medio 2015 laag zal blijven binnenkort worden vervangen door een voorwaarde dat de werkloosheid onder een bepaald niveau moet zijn gedaald voordat de rente wordt verhoogd.

Van de kant van de bedrijven was er niet heel erg veel nieuws. De eerste resultaten over het derde kwartaal zullen de komende week binnendruppelen. Het meest in het oog sprong de winstwaarschuwing van Hewlett Packard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content