Verenigd Koninkrijk moet banken zo snel mogelijk verkopen

Het Verenigd Koninkrijk moet haar belanngen in de banken Royal Bank of Scotland en Lloyds zo snel mogelijk verkopen. Het aanhouden van aandelenposities in deze banken komt namelijk neer op het gokken op grote schaal met het geld van de belastingbetaler.

Campagnedirecteur Emma Boon van lobbygroep TaxPayers’ Alliance is van mening dat de beste oplossing voor de belastingbetalers zou zijn wanneer deze aandelen met winst zouden kunnen worden verkocht. Het valt echter moeilijk te voorspellen of en wanneer dat gaat lukken.

Boon ijvert met haar organisatie voor een lagere belastingdruk. Zij is van mening dat de regering helaas niet over een kristallen bol beschikt die haar komt vertellen wanneer de belangen in de banken op het juiste moment moeten worden verkocht. Niemand kan weten of de koersen gaan stijgen of dalen.

66 miljard pond in banken geïnvesteerd

De Britse regering heeft 66 miljard pond in Royal Bank of Scotland en Lloyds geïnvesteerd om beide banken te redden tijdens de grote financiële crisis van 2008. Als gevolg daarvan bezit ze een belang van 82% in Royal Bank of Scotland en een belang van 40% in Lloyds.

De regering zou zo snel mogelijk deze belangen aan privé-aandeelhouders willen verkopen, maar ze zit momenteel nog steeds op een verlies van ongeveer 20 miljard pond op de aandelen in bezit. De aandelen RBS werden aan 49,90 pence gemiddeld gekocht, voor Lloyds werd per aandeel gemiddeld 63 pence betaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content