Verdere reddingsacties in eurozone zo goed als waarschijnlijk
De perifere landen van de eurozone lijken maar niet te kunnen ontsnappen uit de schuldencrisis. Nu het reddingsplan voor Ierland goedgekeurd is, richten de “speculanten” zich weer op Spanje en Portugal.
De langetermijnrentevoeten in die landen bereiken historische hoogtes!, zo merkt Leleux op. Als klap op de vuurpijl zijn er de commentaren van Axel Weber, de leidende centrale bankier van Duitsland en ECB-bestuurder.
Hij denkt dat de Europese landen bereid zouden zijn hun bijdrage aan het financiele steunfonds voor Europese lidstaten van 750 miljard euro uit te breiden, als het leeg zou raken door meer steunoperaties.
Lees: verdere reddingsacties zijn zo goed als waarschijnlijk! Als klap op de vuurpijl verklaarde Weber nog : “Een aanval op de euro heeft geen kans van slagen!”. Het lijkt weinig indruk te maken op de valutamarkten waar de dollar verder blijft stijgen.
Sommigen werpen op dat de euro zwak is door de schuldproblemen van de perifere landen. Maar deze redenering loopt volgens Leleux mank: de dollar index (waarin ook de JPY, CHF, GBP, CAD en de SEK zitten) is eveneens aan het stijgen wat betekent dat de dollarstijging een breed draagvlak heeft.
Een dollarstijging is in veel gevallen synoniem voor risico-aversie bij grote beleggers. Vandaar dat de analisten van Leleux ook correcties in de groeilanden, grondstoffen en beurzen noteren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier