Unilever ondervindt tegenwind van sterke euro

De Europese beurzen liggen niet echt wakker van de shutdown in de Verenigde Staten, de belangrijkste indices noteren nog steeds in de plus. In het geval van de Euro Stoxx 50 bedraagt de winst ruim een half procent. Unilever waarschuwde vanmorgen dat het als gevolg van de sterke euro enige tegenwind ervaart op de groeimarkten.

De recente kracht van de Amerikaanse bedrijfsresultaten wordt door professor Stefan Duchateau in een breder perspectief geplaatst. Corporate America heeft zich in de recente crisis duidelijk beter weten te profileren dan de overige regio’s en kan zich als enige boven de topniveaus van 2007 hijsen.

Maar dat gegeven wijst er ook op dat de VS vooral een belangrijke inhaalbeweging hebben gerealiseerd na een relatief zwakke prestatie in de eerste helft van het decennium. Wellicht was de economie toen teveel georiënteerd op de huizenmarkt, waardoor er te weinig productiviteitswinst werd gecreëerd.

Let ook de recente plafonnering van deze winstontwikkeling, die slechts van de tijdelijke orde zal. De conjunctuurindicatoren wijzen immers op een relatief krachtige economische versnelling die zich in de tweede helft van 2014 zou moeten situeren en de winstontwikkeling van de Amerikaanse bedrijven manifest ten goede zal komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content