Unilever noteert aan een duidelijke premie

Unilever is volgens Theodoor Gilissen Bankiers niet alleen in West Europa en de Verenigde Staten bekend als merknaam met consumentenproducten maar heeft ook sinds decennia in de ontwikkelende landen van Azïe en Zuid Amerika bestaande verkooporganisaties.

Deze opgebouwde posities beginnen de laatste jaren door de versnellende groei van de consumptie het bedrijf wereldwijd een groeivoorsprong te geven.

Het accent van de verkopen ligt met 55% van de totaalomzet op deze regio’s. Door gerichte marketinginzet zal dit verder toenemen.

Sterke verkooporganisatie en gezonde financiële positie

In de “westerse” landen bezit Unilever volwassen landelijk dekkende verkooporganisaties. Het bedrijf zal de consolidatie in de retailmarkt tegengaan door verdere reorganisaties van productie-en verkoopvestigingen. In de ontwikkelende landen zal er sprake zijn van verdichtingen en uitbreidingen van de verkoopnetwerken.

De financiële positie wordt gekenmerkt door een jaarlijkse vrije kasstroom van ruim Eur 4mrd die, naast de nettoschuld die kleiner is dan eenmaal de jaarlijkse winst plus afschrijvingen, het bedrijf in staat stelt aanvullende grotere overnames te doen.

Gedifferentieerde groei en toegenomen waardering

Als wereldwijd leidend voedingsmiddelen- en persoonlijke verzorgingsbedrijf blijft de onderliggende jaarlijkse omzetgroei (’12) van 1,8% voor voeding volgens Theodoor Gilissen Bankiers duidelijk achter bij die van persoonlijke verzorging van 10%. In deze context laat ook West Europa met 2,9% tegen (beide) Amerika’s met 7,9% en ontwikkelende landen met 10,6% een

verschil zien.

De koerswaardering van Unilever is in lijn met de internationale concurrentie en is in de afgelopen jaren gestegen van overeenkomstig de markt naar een duidelijke premie (ruim 30%) boven het marktgemiddelde. Het advies voor Unilever blijft volgens Theodoor Gilissen Bankiers kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content