Uitstel voor risicolabel op beleggingsproducten

Kris Peeters (CD&V), minister van Werk © BELGA

Het risicolabel dat de financiële sector vanaf 12 juni op alle spaar- en beleggingsproducten moet zetten, wordt uitgesteld.

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil verhinderen dat de sector de labels binnenkort weer moet aanpassen aan Europese normen. Dat schrijft De Tijd.

Het risicolabel moet klanten beter en uniform informeren over het product dat ze kopen. In een koninlijk besluit legde de vorige regering vast dat banken en verzekeraars verplicht een gestandaardiseerde informatiefiche aan klanten moeten bezorgen, met daarin alle essentiële gegevens zoals kostprijs, waarborgen en risico’s.

De label maakt je aan de hand van vijf klassen duidelijk hoe groot de risicograad is van een spaar-en beleggingsproduct.

“Verwarring vermijden”

Het kb verscheen vorig jaar op 12 juni in het Staatsblad, maar de sector kreeg nog een jaar de tijd om zich voor te bereiden. Om echter te vermijden dat er onverenigbaarheden zouden opduiken tussen de Belgische en de Europese informatieverplichting die in de maak is via een verordening, stelde Peeters de inwerkingtreding van het kb uit.

“Het zou niet efficiënt zijn de sector te verplichten een labeling met een belangrijke operationele impact uit te werken, om vervolgens op korte termijn die labels opnieuw te moeten aanpassen aan de Europese regels. Ook voor de belegger of de consument zou dat verwarrend zijn’, zegt de woordvoerder van Peeters in De Tijd. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content