Uitkijken naar Yellen-speech

© reuters

Verschillende bestuurders van de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank – hintten op hun bijeenkomst in Jackson Hole op een snelle renteverhoging.

De Europese aandelenmarkten stonden het grootste deel van de dag op verlies. Verschillende bestuurders van de Federal Reserve – de Amerikaanse centrale bank – hintten op hun bijeenkomst in Jackson Hole op een snelle renteverhoging. Beleggers keken dan ook nerveus uit naar de speech van Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve, die begon om 16 uur Belgische tijd. Nieuws dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal amper 1,1 procent is gegroeid op jaarbasis deed beleggers hopen dat een renteverhoging niet voor meteen zou zijn. De verliezen van de ochtend werden meteen omgebogen in lichte winsten.

Dat Yellen tijdens haar speech vermeldde dat de argumenten voor een renteverhoging aan kracht hebben gewonnen zonder een specifiek tijdstip voor die renteverhoging te geven, leek beleggers niet veel meer te deren. De Europese aandelenmarkten eindigden de dag met lichte winst.

De Bel-20-index eindigde de dag met een winst van 0,4 procent. Opvallende daler was Ahold Delhaize (-0,35%). Het beurshuis Exane verlaagde zijn koersdoel voor de retailer naar 22,4 euro.

Recticel (+8,4%) is het jaar uitstekend begonnen. De schuimrubberproducent boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een recurrente bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen van 54,8 miljoen euro – 28 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst ging maal drie naar 15,5 miljoen euro. Recticel slaagde erin de omzet met 2,8 proocent te doen stijgen naar 534,5 miljoen euro, ondanks het zwakke pond dat 10 miljoen euro omzet kostte. Het Verenigd Koninkrijk is met 10 procent van de omzet een belangrijke afzetmarkt voor Recticel. Alle divisies boekten een omzetstijging: de negatieve wisselkoerseffecten en lagere verkoopprijzen in bepaalde markten werden ruimschoots gecompenseerd door volumestijgingen. De sterke eerste jaarhelft geeft Recticel voldoende vertrouwen om de winstgroeiverwachting voor het volledige jaar op te trekken van 10 naar 15 procent.

Elia (-0,2%) heeft in de eerste jaarhelft licht minder winst geboekt dan een jaar eerder (84,6 in plaats van 85 miljoen euro). De winstbijdrage van de Belgische activiteiten ging 19 procent hoger tot 41 miljoen euro. Dat is vooral te danken aan de nieuwe regelgeving voor de berekening van Elia’s nettowinst. Die is voortaan meer verbonden aan de gedane investeringen en het beheer van het hoogspanningsnet dan aan de Belgische langetermijnrente (die op een dieptepunt is beland). De winstbijdrage van de Duitse activiteiten – 50Hertz – boekte dan weer 13 procent minder winst (43,6 miljoen euro). De daling is deels het gevolg van grote onderhoudswerken aan het onderzeese net.

Deceuninck (+6,2) heeft beleggers verrast met beter dan verwachte halfjaarcijfers. De omzet ging in de eerste zes maanden 5,8 procent hoger tot 330,2 miljoen euro. Ook de bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (+36% tot 34,6 miljoen euro), en vooral ook de nettowinst (+178% naar 13,1 miljoen euro), kwamen boven de verwachtingen van analisten uit. De producent van pvc-bouwprofielen slaagde erin een hogere omzet te boeken in West-Europa (+7,4%), Noord-Amerika (+7,2%) en het woelige Turkije (+10,5%.. In Rusland blijft de toestand echter moeilijk. De omzet in de zone Centraal & Oost-Europa ging 2,6 procent lager naar 76,4 miljoen euro. Niet alleen speelt de zwakkere roebel Deceuninck parten, maar ook de krimpende Russische markt en de stopzetting van een productlijn met lage marges. Het bedrijf verwacht in de tweede jaarhelft een verdere groei in de kernmarkten, maar geeft geen concrete cijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content