Uitkijken naar jobs op vrijdag

© reuters

De Europese aandelenmarkten kijken reikhalzend uit naar het Amerikaanse jobrapport van morgen. Dat zal meer duidelijkheid verschaffen over de kans op een eerste Amerikaanse renteverhoging in december. Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, liet verstaan dat die kans reëel is als de economische statistieken goed blijven.

De Europese aandelenindices sloten gemengd de dag af: Frankfurt en Parijs eindigden met winst, terwijl Amsterdam en Londen met een licht verlies afsloten. De Bel-20-index klokte af met een verlies van 0,26 procent. Sterkste dalers in de index waren Delta Lloyd (-4,10%) en bpost (-2,94%).

Een opvallende daler op de brede markt is Euronav (-8,16%). Voorzitter Peter Livanos heeft onlangs opnieuw een groot pakket aandelen van de tankerrederij verkocht. Zijn belang is sinds de beursgang eind januari gedaald van 14,5 naar 2,5 procent. Het is niet duidelijk waarom Livanos zijn belang zo fors heeft afgebouwd, al kiezen beleggers eieren voor hun geld en dumpen ze vandaag het aandeel. De Belgische familie Saverys heeft 16,4 procent van de Euronav-aandelen in handen.

Ontex (+8,38%) zag zijn omzet het voorbije kwartaal met 4,4 procent stijgen tot 415,9 miljoen euro. Het recurrente bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (rebitda) steeg met 4,3 procent tot 51,1 miljoen euro. Terwijl de omzet in de westerse markten licht daalde door concurrentiedruk en zwakkere economische groei, boekte de luierfabrikant een groei van 34 procent in de opkomende markten. De verzwakking van de munten van de groeilanden tegenover de euro en de dollar woog echter op de resultaten. Vooral het effect op het recurrente bedrijfsresultaat voor afschrijvingen (rebitda) was het negatieve effect aanzienlijk (-11,4 miljoen euro). Ontex koopt een groot deel van zijn grondstoffen in de VS – en dus in duurdere dollar – aan.

Tegelijkertijd met de resultaten maakte Ontex ook de overname van het Mexicaanse Grupo Mabe bekend voor 314 miljoen euro, waarvan 76 miljoen euro in nieuwe aandelen. Grupo Mabe is de op een na grootste speler in persoonlijke verzorging in Mexico. In functie van de resultaten van Grupo Mabe de komende jaren kan het overnamebedrag nog stijgen tot 400 miljoen euro. Een deel van de overname wordt gefinancierd met nieuwe aandelen. Ontex gaf daarom vandaag 4,1 miljoen nieuwe aandelen – 6 procent van het aantal uitstaande aandelen – uit. De nieuwe aandelen werden geplaatst bij grote beleggers met een premie van 2 procent. Naar aanleiding van de uitgifte was het aandeel op Euronext Brussel bijna de hele dag geschorst.

Facebook (+4,7% bij opening) verraste beleggers met beter dan verwachte kwartaalresultaten. Het sociaalnetwerkbedrijf boekte een omzet van 4,5 miljard dollar, terwijl analisten gemiddeld mikten op 4,37 miljard dollar. De genormaliseerde nettowinst klom naar 896 miljoen dollar in vergelijking met 806 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Voor het eerst registreerde de site meer dan 1 miljard dagelijkse gebruikers, terwijl het aantal maandelijkse gebruikers met 14 procent steeg tot 1,55 miljard. Facebook slaagt er ook in via advertenties meer te verdienen per gebruiker. De gemiddelde inkomsten per gebruiker stegen de voorbije drie maanden met 24 procent naar net geen 3 dollar. Vooral de mobiele advertenties die mikken op smartphonegebruikers groeien het snelst.

Morgen is het uitkijken naar de Duitse industriële productiecijfers van september en de Amerikaanse werkgelegenheidsstatistieken. Die laatste zijn belangrijk om in te schatten of de Amerikaanse centrale bank in december haar rente zal verhogen. Beleggers krijgen ook opnieuw een rist bedrijfsresultaten te verwerken. Zo komen in ons land Cofinimmo, GBL en Vopak morgen met kwartaalupdates. In Europa komen onder meer ArcelorMittal, Telefonica en Telecom Italia met cijfers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content