Uitkijken naar cijfers over economische groei in China

De Aziatische beurzen noteren vandaag meestal in de plus, waarbij een einde wordt gemaakt aan een serie van verliesdagen. Echt overtuigend verloopt de opwaartse beweging echter niet, hetgeen aangeeft dat het wantrouwen bij de beleggers nog niet is verdwenen.

De winsten voor de belangrijkste indices situeren zich in de buurt van een half procent, terwijl de MSCI Asia Pacific Index een winst van ongeveer een kwart procent kan vasthouden. Laatstgenoemde index was aanvankelijk toch weer opnieuw in het rood gedoken.

Voor elke zeven aandelen die in koers dalen, zijn er negen die met een hogere koers weten uit te pakken. Over de afgelopen dagen verloor de MSCI Asia Pacific Index 3,40%. Het was van augustus vorig jaar geleden dat de koersen nog zes dagen op rij waren gedaald.

Uitkijken naar cijfers over economische groei in China

China publiceert op donderdag cijfers over de economische groei, de industriële productie (maart) en de detailhandelsverkopen (maart). Er wordt volgens Royal Bank of Scotland verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) in het eerste kwartaal met 8,3 procent is gegroeid. Wat de industriële productie betreft, wordt op een vooruitgang met 11,5 procent gerekend.

Problemen zijn nog niet verdwenen

Tim Schroeders, fondsbeheerder bij Pengana Capital Ltd. in Melbourne, is van mening dat de problemen nog niet van de baan zijn. Naar zijn mening krabbelen we vandaag recht vanuit een oververkochte situatie, maar blijft waakzaamheid alleszins geboden.

Spanje maar ook Italië blijven probleemgevallen in Europa, ze kunnen vroeg of laat de Europese schuldencrisis weer doen escaleren. Meer bepaald wat de Aziatische beurzen betreft, is er nog steeds de dreiging van de Noord-Koreaanse test met een langeafstandsraket.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content