UGent belegt niet langer in fossiele brandstoffen

UGent Rector Rik Van de Walle © BelgaImage

De UGent is de eerste universiteit in België die fossiele brandstoffen uit haar portefeuille weert. ‘Dit is de meest ambitieuze en succesvolle desinvestering wereldwijd’, zegt student Bakou Mertens, lid van de Commissie Duurzaam Beleggen aan de UGent en drijvende kracht achter de divestmentcampagne.

Begin 2016 besliste de UGent om duurzaamheidscriteria te laten meespelen bij haar beleggingen. Ondanks de ethische en duurzaamheidslabels van de betrokken banken waarmee werd samengewerkt, bleek via de universiteitsportefeuille belegd te worden in wapen- steenkool-, olie- en gasbedrijven.

Met de beslissing, die op vrijdag 1 december in de Raad van Bestuur van de universiteit werd genomen, komt daar nu dus een einde aan. De UGent zal verder ook desinvesteren uit de wapen-, kansspel-, tabaks- en pornografie-industrie.

Bovendien is de universiteit van plan om 10 procent van haar investeringsportefeuille, die een totale waarde van 230 miljoen euro heeft, in eigen beheer te nemen. Met die 23 miljoen euro wil de universiteit lokale, duurzame projecten financieren met een stabiel rendement, waarbij het winstmotief niet centraal staat. Zo mikt men op een coöperatieve windmolen op het universiteitsterrein.

Mathias Balcaen, desinvesteringsexpert bij Greenpeace bevestigt het ambitieuze karakter van deze beslissingen. ‘De concrete uitsluitingscriteria voor fossiele brandstofbedrijven die de UGent hanteert, gaan heel wat verder dan het engagement tot fossielvrij beleggen dat andere universiteiten, pensioenfondsen en overheden wereldwijd aangaan. UGent zet hiermee een nieuwe standaard op het nationale en internationale toneel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content