UBS rekent België bij de bedreigde landen
Er wordt nog steeds druk een oplossing gezorgd voor de Griekse problemen. De meeste recente visie luidt dat het gat op de Griekse begroting te groot zou zijn opdat de Grieken in staat zouden zijn om zichzelf te redden. Maar ook boven België zouden zich onweerswolken samenpakken.
Ingrijpen van Europa lijkt dus onvermijdelijk en dat kan een hoop geld gaan kosten. Premier George Papandreou en de Europese Unie ontkenden beiden afgelopen weekend dat er al over een steunprogramma wordt onderhandeld.
Griekenland zou zelf in staat zijn om de eigen problemen op te lossen, zo luidt de algemene verklaring. Van een plan B, een redding door Europa, zou dus geen sprake zijn.
Minister George Papaconstantinou verklaarde op het World Economic Forum in Davos dat het land nog altijd in staat is om de eigen problemen op te lossen, lees het deficiet op de begroting terug te dringen.
Toch nemen de geruchten toe dat er wel degelijk een reddingsplan voor Griekenland achter de hand wordt gehouden.
Volgens Kit Juckes, hoofdeconoom bij ECU Group, zal desnoods al in het werk gesteld worden om Griekenland te redden, want een overkop gaan van het land zou gevolgen hebben die momenteel moeilijk in te schatten vallen.
Maar de financiële markten kijken al verder dan alleen maar naar Griekenland. Geoffrey Yu, valutahandelaar bij UBS, stelt vast dat in geval van een uitbreiding van de olievlek de speculanten andere landen willen gaan aanpakken. Daarmee zouden andere landen en hun schuldenproblemen onder vuur genomen worden.
Spanje, Italië, Oostenrijk en België worden met name genoemd. Deze vier landen zijn samen goed voor 35% van de economie van de eurozone, tegenover 6% voor Griekenland, Portugal en Ierland. Het viertal inclusief België zouden de volgende vier die in de vuurlinie kunnen komen te staan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier